От х:

Днес в x:

Великденски козуначени курабии

Великденски козуначени курабии

Необходими продукти

Начин на приготвяне

В купичка разбъркайте маята с 1 с.л. захар, 2-3 с.л. хладка вода и оставете да престои 10 минути.

Отделно смесете бялото вино, дафиновия лист, портокаловите кори, канелата, индийското орехче. Сложете ароматната смес да заври на силен котлон.

Щом кипне, намалете огъня и оставете да се редуцира до 1/4 ч.ч., за около 2 минути. Разбъркайте с маслото, меда, ванилията и оставете да се охлади, като извадите дафиновия лист.

В голяма купа или тава пресейте брашното без 2/3 ч.ч. и добавете захарта и солта. В кладенче посредата добавете сместа с мая и тази с подправките.

Замесете постепенно меко и еластично тесто, като посипвате от заделеното брашно. Прехвърлете готовото тесто в намазнена тава, покрийте го и оставете на топло да втаса за около 1 час и 30 минути.

Ядките запечете за кратко върху сух тиган на котлона и оставете да се охладят. Смесете стафидите и ядките в тестото. От тестото се оформят еднакви топки с желаната от вас големина, които подреждайте в намазнената тава на разстояние една от друга.

Оставете да починат за 10 минути и ги намажете с разбития жълтък.Оставете отново да втасат покрити с кърпа за 2 часа.

След това поръсете с кристална захар и сложете да се пекат в загряна умерена фурна за около 45 минути. Изпечените Великденски козуначени курабии завийте в кърпа и оставете да изстинат.

Източник: gotvach.bg

Последни новини