От х:

Днес в x:

Да пробягаш 14 километра

Точно 14 км е разстоянието, което ще пробягат в събота, 13 септември, участниците в лекоатлетическия пробег Димитровград – Хасково. Това ще се случи за 23-ти път. Състезанието е традиционно и едно от малкото подобни, които са се провеждали ежегодно, без прекъсване през всичките тези години.

През 1986 стартира първият пробег, участниците през 80-те години са били внушителна бройка – около 500 души. Най-тежко за организаторите е било провеждането му през 90-те, допреди десетина години, когато общината включва мероприятието към честванията на Деня на Хасково. Така състезанието за най-издръжливите сред бегачите продължава с подкрепата на община Хасково и се провежда в началото на септември вместо през октомври.

Преди години в пробега пожелали да се включат италиански военнослужещи от частта, която по това време е на учение в с. Корен. Те пробягват успешно разстоянието, а след месец за изненада на организаторите им се обажда италиански бригаден генерал, който иска да бъде повторен пробега. Така италианските военни, заедно с бригадния генерал, пробягват през октомври още веднъж разстоянието от к. "Химик" в Димитровград до хотел "Аида", Хасково.

През годините намалява броят на участниците, затова пък в пробега сега участват елитните състезатели на България, като скоростта, с която пробягват 14-те километра е много по-висока. 30-40 души се очаква да събере тазгодишния пробег, някои от които по-млади на възраст от него.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини