От х:

Днес в x:

11 °C

Побратимихме се със сърцето на Португалия

"Ашково" - така звучи на португалски "Хасково". Думата бе повторена многократно днес в зала "Хасково" където бе подписан протокол за побратимяване между областния град и португалския Визеу.

Подписи под документа сложиха Георги Иванов, (на португалски името му звучеше като "Жоржи Иванов"), и кметът на Визеу Фернандо Руаш. Официалната церемония продължи близо час и стриктно следваше протокола – речи на двамата градоначалници, а текстът на протокола бе прочетен на български и португалски език, преди да бъде подписан.

Според документа Хасково и Визеу ще си помагат взаимно за обмен на информация и опит в областата на културата, спорта, развитие на обществени проекти, опазване на културното и историческо наследство участие в експозиции и изложби.Помощта ще идва главно от португалска страна, стана ясно от речите на градоначалниците. Португалия е от 20 години в ЕС и има огромен опит в интегрирането към съюза и усвояването на еврофондовете. Фернандо Руаш е кмет на града от 1990 година, а от 7 години е президент на португалското сдружение на общините.

След официалната церемония по подписването на протокола последва пресконференция на двамата градоначалници. Въпросите бяха отправени предимно към Фернандо Руаш, който направи кратка равносметка на годините, през които управлява Визеу.В началото на 90-те години градът е наброявал 75 000 – 80 000 жители, сега е над 100 000. Преди не е имало висши учебни заведения, нито студенти, сега вузовете са три, а студентите – 12 000. Преди имахме една спортна зала, сега са 14, имахме само две спортни площадки, сега са 62, изброи Руаш.

Всичко това не е постигнато единствено с пари от еврофондовете, те само помагат, уточни кметът на Визеу. Той се изрази образно, че на картата Португалия прилича на човешко тяло. Е, Визеу е сърцето на това тяло, завърши той.

В края на церемонията Фернандо Руаш се обърна към публиката в залата с дума на български: благу даря.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
31 окт 2020
Последни новини