От х:

Днес в x:

Побратимихме се със сърцето на Португалия

"Ашково" - така звучи на португалски "Хасково". Думата бе повторена многократно днес в зала "Хасково" където бе подписан протокол за побратимяване между областния град и португалския Визеу.

Подписи под документа сложиха Георги Иванов, (на португалски името му звучеше като "Жоржи Иванов"), и кметът на Визеу Фернандо Руаш. Официалната церемония продължи близо час и стриктно следваше протокола – речи на двамата градоначалници, а текстът на протокола бе прочетен на български и португалски език, преди да бъде подписан.

Според документа Хасково и Визеу ще си помагат взаимно за обмен на информация и опит в областата на културата, спорта, развитие на обществени проекти, опазване на културното и историческо наследство участие в експозиции и изложби.



Помощта ще идва главно от португалска страна, стана ясно от речите на градоначалниците. Португалия е от 20 години в ЕС и има огромен опит в интегрирането към съюза и усвояването на еврофондовете. Фернандо Руаш е кмет на града от 1990 година, а от 7 години е президент на португалското сдружение на общините.

След официалната церемония по подписването на протокола последва пресконференция на двамата градоначалници. Въпросите бяха отправени предимно към Фернандо Руаш, който направи кратка равносметка на годините, през които управлява Визеу.



В началото на 90-те години градът е наброявал 75 000 – 80 000 жители, сега е над 100 000. Преди не е имало висши учебни заведения, нито студенти, сега вузовете са три, а студентите – 12 000. Преди имахме една спортна зала, сега са 14, имахме само две спортни площадки, сега са 62, изброи Руаш.

Всичко това не е постигнато единствено с пари от еврофондовете, те само помагат, уточни кметът на Визеу. Той се изрази образно, че на картата Португалия прилича на човешко тяло. Е, Визеу е сърцето на това тяло, завърши той.

В края на церемонията Фернандо Руаш се обърна към публиката в залата с дума на български: благу даря.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини