От х:

Днес в x:

Трудовата инспекция погна ФК Хасково за неизплатени заплати

Задружността на Хасково не издържа на неплащането на заплати


Две жалби за неизплатени заплати на футболисти са подадени в хасковската Инспекция по труда, съобщиха от контролния орган. Става дума за двама играчи на ФК „Хасково“, които не са получили трудовите си възнаграждения отпреди месеци. От инспекцията не потвърдиха, но и не отрекоха, че може би се касае за две забавени заплати, каквито слухове се ширят покрай клуба и които настояват, че засегнати са всички футболисти на ФК. От инспекцията са привикали ръководството на клуба, за да го запознаят с официалните оплаквания, а после според процедурата ще извършат проверка на сключените договори и обстоятелствата около тях. Имената на футболистите не бяха съобщени. Ако обаче се докажат неизплатени, но договорирани възнаграждения, глобите по трудовото законодателство са брутални и могат да стигнат до десетки хиляди левове

По свои източници Haskovo.net научи, че жалбоподателите са от бившите вече легионери на клуба, които бяха натирени на две вълни в края на миналата година. Единият от тях бе голямата надежда от Сандански Атанас Чепилов. За другият се предполага, че е Мартин Ковачев, но той не е в България, за да потвърди или отрече информацията. Чепилов обаче е тук. И потвърди за подадената жалба. „Не съм получавал заплата за декември“, заяви в телефонен разговор халфът. За по-късно няма претенции, защото след това договорът му е бил прекратен.

От ръководството на клуба реагираха остро на твърденията на бившите си футболисти. Според изпълнителния директор Тихомир Петков става дума не за заплати, а за неизплатен годишен отпуск, което по същество е същото. Петков призна, че отпуските наистина не са били остойностени, но обърна внимание и на другата страна на проблема. „Тези футболисти си тръгнаха, без да върнат екипировката на клуба. Замъкнаха шуби за по 100 лева едната, които можеха да послужат добре на децата от юношеските ни гарнитури. Никой от заминалите си легионери /10 души б.а/, с изключение на Джихат Кямил, не си издължи наемите за квартира, похарчените ток, вода и други консумативи. Просто си взеха шапката и си тръгнаха. Това не струва ли пари“, ядосан бе Петков. Според него в момента бившите играчи извиват ръцете на клуба - „По закон хазаите си търсят парите от нас, ние пък трябва да ги търсим от играчите“. Затова като превантивна мярка в доста клубове забавяли последната заплата, като един вид депозит срещу некоректни практики от страна на играчите. От ФК Хасково са категорични, че ако трябва, ще дадат бившите си на съд, както за дължимите суми, така и за уронване престижа на клуба.

В Хасково няма задържани заплати на сега играещите футболисти, ангажираха се от ръководството на клуба. След кратък размисъл все пак допълниха че може би става дума за последната заплата, платима на 25-ти март, където може да има забавяне. Тези пари щели да бъдат платени със сигурност в понеделник или най-късно вторник, зарече се Тихомир Петков. Твърденията на някои близки до футбола среди за два и повече месеца неизплащани заплати бяха квалифицирани като измислица.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини