От х:

Днес в x:

„Неохим“ се размина с огнен ад заради теч на азотоводородна смес

В инфарктна ситуация се събудиха димитровградчани тази сутрин. Кълба дим над торовия гигант “Неохим“ притесниха хората половин час след 7. Воят на пожарните от местната служба и по пътя от Хасково нажежи допълнително напрежението.

Производствената авария е станала в 7, 25 ч., причинена е от пропуск на уплътнителна повърхност на байпас на метанатора, обясниха от „Неохим“. При изпускането на уплътнителя е започнало изтичане на азотоводородна смес, която при досега с кислорода във въздуха се самозапалва.

Веднага след сигнала за проблема от завода са започнали спиране на инсталацията и нейното обезопасяване.

Въпреки реалният риск от сериозен инцидент, пожарът е овладян след като противопожарната служба на завода, подпомогната от три екипа от Хасково, в продължение на час и половина са охлаждали пространството около инсталацията. В следствие на обливането е спаднало налягането в системата и пожарът е окончателно загасен около 9 часа.

При инцидента няма пострадали, информират от завода. От дружеството обясниха и за клиентите си, че няма място за притеснение за доставките на амониев нитрат заради аварията, тъй като „Неохим” разполага с достатъчни количества, които да покрият заявките.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини