От х:

Днес в x:

"В услуга на въображението"

Изложбата "В услуга на въображението" - Портрет на големия чешки и европейски творец Иржи Трънка ще бъде подредена във фоайето на Младежки Център – Хасково. Откриването е на 4-ти март от 18 часа.

Актьорът Янко Митев, който е голям почитател на автора, ще  разкаже  любопитни факти около него.

Китаристите  Пламен Крумов и Димитър Русев ще озвучат залата, докато ценителите се полюбуват на експонатите в изложението.

Изложбата е предоставена от Чешки Център - София.
Експозицията е организирана по повод 100-годишнината от рождението на твореца, който е сред най-забележителните личности на чешката художествена сцена през 20 век.

Проф. Иржи Трънка е художник, кукловод, сценарист, скулптор, илюстратор и режисьор на анимационни филми.Той е един от основателите на чешкия анимационен филм.

Роден е през 1912 г. в Пилзен, в семейство където по домашному се изработвали играчки и кукли.

Съдбоносна за него е срещата с Йозеф Скупа през 1923 г.Освен учител, Скупа е и ръководител на куклен театър, от който Трънка бил очарован. По-късно, през 30-те години, по време на обучението си в Училището за приложни изкуства, Иржи Трънка проектира и изработва кулисите за театъра на Скупа.

Макар да е известен най-вече като илюстратор на детски книги, изрисувал е повече от 60, най-голямата му слабост са куклите и тяхната анимация.

Илюстрациите, куклите, картините и скулптурите Иржи Трънка изработва с лявата си ръка.

За илюстрациите си към приказките на Андерсен, година преди смъртта си получава престижната награда на името на известния писател, а един от първите филми на студиото, създаден от Иржи Трънка, печели голямата награда в Кан през 1946 година.

Героите от филмите на Трънка са предимно неми. Той дава предимство на музиката, композирана за голяма част от творбите му от Вацлав Троян.

М. Манолва

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини