От х:

Днес в x:

19 °C

Кмет бунтува срещу бежанците, Харманли не го подкрепя

Лисков/вдясно/ извика в Харманли Държавната агенция за бежанците/ръкомахащия/

Кметът на Харманли Михаил Лисков изненада институциите и своите съграждани след като в сряда изненадващо изпрати отворено писмо до институциите с искане най-големия бежански център в България да премине от отворен в затворен тип. Градоначалникът се мотивира със страха който обхванал неговите съграждани от действията на бежанската общност, която само в лагера наброява над 2000 души. Отделно още стотици живеят на външни адреси в харманлийска община. По думите на Лисков, в многократните разговори с хората те му се оплаквали че са подложени на тормоз. Групи бежанци влизали в заведения и магазини и просто си взимали каквото им трябва без да го платят. Продавачките умирали от страх и не смеели да кажат нищо. Знаели че чужденците имат ножове и ги използват, след инцидента от първи октомври предната година когато местен бе наръган 12 пъти в спор за жена.
Дори да ги заловят след кражби и взломявания, на бежанците се разминавало. „Дори да ги хване полицията ги пускат след 24 часа. Обикновено кражбата е на стойност под минималната работна заплата и прокуратурата не се задейства“ твърди кметът. Най-сериозното наказание пък което могат да наложат от лагера е да им откажат статут на бежанец. „На следващият ден подават нови документи и почва да тече нов 6-месечен срок, а те са на топло в лагера“ беснее Лисков. Той иска да има вечерен час. Иска всеки напускащ лагера бежанец да е придружен от полиция. И предупреждава, че при прогнозираната следваща бежанска вълна през пролетта и евентуалното удвояване броя на бежанците в Харманли, градът ще стане неуправляем. „В София 2 хиляди са пешеходци, в Харманли-това е митинг“ категоричен е Лисков визирайки 15-хилядното население на града.

Заради опасенията на избирателите му Лисков свика цяла среща на ръководството на ДАБ, Хасковската полиция, областната управа и граждани да се постави „веднъж завинаги“ въпроса с бежанците. Харманли обаче прояви незаинтересованост, граничеща с пренебрежение. В Харманлийското НДК се събраха не повече от 50-на души, половината от които щатните протестъри срещу чужденците в кръга около лидера им Петя Георгиева, а другата половина-пенсионери които искаха да си поговорят по принцип-за бежанците и всичко останало.

Проверка в Града на Белоногата установи че всъщност Харманли печели много добре от бежанците. Всички заведения са пълни със сирийци, в града никнат като гъби след дъжд забравените интернет зали, хранителните магазини регистрират рекордни обороти, както и магазините за мобилни телефони. Пенсионерите се впечатляват че чужденците имат уважение към по-възрастните, няма дори и слух за посегателство над стар човек. Освен това наемали масово празни стаи и етажи от къщите на обезлюдяващия град. Харманлийци пък ги деряли с наеми от 300 лв за двустаен, която е двойна цена дори за Хасково. Парадоксално, но доволни са и местните роми които доскоро щяха да се колят със сирийците. Има на кого да предлагат жените си „за компания“. Бежанците, предимно млади мъже, плащали охотно сметките на „компанията“ и другите услуги. Не се пазарели.

Не че няма ксенофобски настроения, но дори и противниците на бежанците признават, че крайните настроения умишлено се предизвикват от националистите. Според Тодор Тодоров от новоучреденото гражданско сдружение „Заедно за Харманли“ психозата се насаждала по социалните мрежи. На нея се поддал негов приятел, който на 29-години заедно с младата си жена емигрирал в Дания. Заявил му че няма бъдеще в града, който бил обречен на Ислямизация. Дори и за този единичен случай обаче не било сигурно дали причината не е в социално икономическата ситуация на лишения от поминък Харманли.

Поне по официалните данни, сирийците не правят проблеми на обществения ред-само 5 нарушения за цялата 2014-та година-в много пъти по-малко отколкото са нарушенията на самите българи. Пък и местното население е съгласно-проблемите се правят не толкова от сирийската общност, колкото от афганистанците и кюрдите. „Ако в лагера останат само сирийските семейства с бежанци нещата ще станат много по различни. И спокойни“ изрази едно от малкото смислени мнения на срещата в НДК Харманлиец на средна възраст. Според пенсионираният полицай Любомир Стойков инициираната среща от кмета е безсмислена-“ 5 нарушения за цяла година са едно голямо нищо. По добре властта да помисли не как да докара хора, а какво да ги прави оттук нататък. Да направи инфраструктура и даде поминък. Не да се плашим с тях“.

Според много харманлийци, неочакваната загриженост на кмета за положението с бежанците е предизборен ход. Тази година е местния вот и администрацията се опасява избирателите да не я обвинят че им е натресла бежанци без да ги питат. Тезата на Лисков е че и него не са го питали, иначе той бил против. Хората обаче не са съгласни. „Лисков да каже как се спазари с Орешарски за лагера срещу едни 7 млн. И къде са тези пари в момента“ възмутени са харманлийци, които визират милионите отпуснати по правителствената програма за подкрепа на регионите. Въпреки че Харманли получи лъвския па й от общините в хасковка област, в града нищо не се е променило видимо и никой не знае за какво са разходени въпросните милиони.

Г.Христов

Но хората не се заинтересоваха много
Дори и тези от самата кметска администрация
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

 • 1
  Ха
  харманли
  26 0
  21:36, 22 яну 2015
  Ако от снимките се извадят хората работещи в общината ,ще остане много малко публика.А къде бяха всички те заедно с кмета Лисков на протестите преди година.Имаше и подписка срещу бежнците- кмета и работещите в общината тогава защо не я подписаха.
 • 2
  Се
  СЕЛЯНЖЕР
  27 -1
  21:57, 22 яну 2015
  Тая лисица си трупа активи за предстоящите кметски избори...сетил се маймуната му с маймуна...
 • 3
  Фе
  фея
  12 0
  22:13, 22 яну 2015
  маи само заради избори те го прави а боят на шофьора от чистотата се потулва

 • 4
  Ив
  иванка
  5 -4
  22:14, 22 яну 2015
  Бре,Христов,веднъж да ми харесаш!
 • 5
  _1
  _1421957563
  15 -5
  22:21, 22 яну 2015
  От статията излиза че бежанците подаржат цялата икономика на Харманли.Така че другите градове да вземат пример.Да отварят бежански центрове да са им пълни заведенията, магазините и свободните стаи и квартири.Ако не им стигнат да вземат и тези от Харманли.
  • 09
   0987654321
   4 -10
   07:57, 23 яну 2015
   ТИ СИ ПЕДЕРАСТ ИЛИ КУРВА,КОЙТО РАЗСЪЖДАВА СЪС ЗАДН... Виж коментара
 • 6
  Чо
  човек
  10 -5
  22:24, 22 яну 2015
  Браво, Христо, това за щатните протестъри много ми хареса. Бяха разбити на пух и прах оказа се,че не познават въобще законите,с които манипулират населението и нямат никакъв хабер от нещата и всичкото им е измислица и глупости в публичното пространство. А баш протестърката искала да става кмет
 • 7
  Ид
  идиот
  4 -1
  23:29, 22 яну 2015
  Защо си чешите езиците на чужд гръб!Надали някой от Вас е запознат с подробности за всичко което става в Харманли с бежанското присъствие.Всичко е слухове!Относно бития служител на чистотата - той първи е налетял на бой!
  • 12
   12345677
   1 0
   12:34, 24 яну 2015
   защо приказваш като не знаеш аз лично познавам човека от честотата ти си един олигофрен който приказва без да знае за какво става на въпрос те са го одарили парви
 • 8
  Ни
  ник
  10 -5
  23:47, 22 яну 2015
  Имало регистрирани само 5 криминални случая за цяла година.Ами другите инциденти просто не са стигнали до полицията. Обикновено в петък и събота хората от града излизат на заведение за да се видят с приятели и да прекарат приятно. Но бежанците( особено млади мъже на групички, които не са семейни) обикалят цяла вечер центъра на Харманли, наливат се с алкохол и притесняват местните девойки и жени. Градът вече не е същият, преди младежите от града излизаха да се забавляват и бяха по-спокойни. Събираха се пред Пощата. Сега по-рядко може да се види това.
  • Az
   az_1422003715
   7 -10
   10:57, 23 яну 2015
   Бежанците притеснявали местните девойки и жени. А сега просто местните момченца ги е яд, че те не са единствените които се наливат и закачат момите :)) Стига глупости, пълни селяни и малоумници сте от Харманли, може ли да се държите така, нали уж европейци се пишем. Недайси боже някога на българския народ да му се наложи да бъде приютен от друга държава, тогава няма да ви се иска да ви приемаат като втора ръка хора и да се опитват да ви затварят в казарми. Селяни.
 • 9
  Oo
  oo
  4 -11
  23:53, 22 яну 2015
  Nizki strasti i nizki i nedostoini moi sugrazhdani... Виж коментара
 • 10
  Oo
  oo
  0 -8
  00:17, 23 яну 2015
  Muzhete ot Lagera sa super.Dali siriitci ili avgan... Виж коментара
  • Дв
   двете 00
   14 0
   01:09, 23 яну 2015
   Моля, пишете на български език с азбуката на Кирил и Методий.Каква е тази маймуница!?
  • 09
   0987654321
   7 0
   07:59, 23 яну 2015
   Двете нули означава кенеф.
 • 11
  Ма
  майка
  3 -3
  13:35, 23 яну 2015
  Е как ще е затворен лагера, това не е затвор. Как ще си пазаруват тези хора, не стига че бизнеса живна, ами недоволни, ако сте на тяхно място няма така да врякате.
 • 12
  Фр
  фредрих 2
  3 0
  19:06, 23 яну 2015
  Лисков давайте ги тия сирийци в хасково Квартала цигански е пълен млади циганки ще ги омъжим работа ще дадем сирийски циганета ще народим и т н и т н И най важното ще се смени боята гена и икономиката ще ЖИВНЕ

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини