От х:

Днес в x:

Под индиго: Харманли отново потопен, „Тракиец” бил пуснат екологично

В Харманли положението било почти същото като през 2012-та

Харманли отново е в критично положение, а международния път към него е затворен заради придошлите води на Олу дере. Па данни от наши читатели потвърдени и от спасителните служби, почти всички улици на града в ниската част са залети, а някои потопени солидно с вода. Колите все още могат да преминават, но на места водата стигала до капака и автомобилите в заварено положение били оставени от собствениците им на място. Най-надълбоко е печално известната на Haskovo.net околовръстна улица покрай автогарата и хепармаркет Лидл. Точно там на 6-ти февруари 2012-та година репортерската ни кола бе потопена до таван от наводнението, което удави региона и най-вече село Бисер, където загинаха 6 души. Тогава обаче имаше скъсана язовирна стена, а що се отнася до Харманли, там имаше преливане на дигата на реката. Обилните дъждове тогава се измерваше със 117 литра на квадратен метър.Сега е „едва” 84 и то уж без намеса на язовири. От Напоителни системи се кълнат че е нямало залпово изпускане на водоеми в областта. Нямало и критично достигане на кота преливник, което да налага изпускане на вода. След известно усукване главният инжинер на хасковските „Напоителни” Георги Пеев все пак призна че имало известно освобождаване на води от яз. Тракиец. Изпускането бе наречено „екологично” каквото и да значи това. Инж. Пеев категорично отрече да има връзка между тази „екология” и повишаване нивото на Олу дере. Според него ситуацията с язовирите в областта е под контрол, единственият за който може да се приложи аварийно изпускане е язовирът в Мандра. Дотогава обаче имало още много време.

Времето обаче не стигна за язовира до село Странско общ. Димитровград. Към 10 часа тази сутрин бе съобщено че дигата на язовира се е скъсала. Към момента има потопени 10-тина къщи, според свидетелства на хората там-някои до покрив. От пожарната са предприели евакуиране на населението. Не се съобщава за пострадали. Кризисен щаб в областна администрация умува в момента за обявяване на бедствено положение в засегнатите селища.

Г.Христов

Най надълбоко било на същото улица където потъна колата на Haskovo.net/жълтата/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Cc
    cccc
    11 -2
    12:46, 6 сеп 2014
    Mnogo silno vali i za tova se e navodniva trakia
  • 2
    Ко
    косе -босе
    24 -6
    15:24, 6 сеп 2014
    В 2012 имаше наводнение сега пак Значи никой не си е направил умозаключение Защо -защото нямаше виновни Трябваше още тогава да обесят или лисков или аню ангелов та да не се получават такива повторения Язовир тракиец е бомба със закъснител ПРи сегашната разгащеност в държавата на дневен ред е той А той скъса ли се отиват селата тракиец конуш войводово монастир малево динево стойково и може би харманли След това е много лесно да обявим траур да пуснем знамената като бургаския герберовски кмет николов и да си изпием ракията
  • 3
    Ку
    кума лиса
    4 -7
    18:29, 6 сеп 2014
    Косе Босе,Косе Босе! А какво да правим с предишните, които са най-виновните? Защото нещо, което не е поддържано с години е за премахване, а не да търсим вината у тези, които са най- малко виновни. Кандидатирай се за кмет, за да поемаш чужди вини и да не си пиеш ракията, защото най-добре ще е да откажеш всичко в съвременна изпаднала България!
  • 4
    Зл
    златика
    6 0
    19:21, 6 сеп 2014
    Има много хора за "бесене" в тая държава освен Лисков , Ананиев и много други....! Ама не останаха мъже в България...?!
  • 5
    Хр
    Христо
    4 0
    23:42, 6 сеп 2014
    Това са глупости. Наводни се от обилния дъжд. Водата дойде от улиците които течаха като реки а не от Олудере и Тракиец.
  • 6
    Ми
    Мишо
    0 0
    11:39, 10 сеп 2014
    А водите от преливника на яз.Малкоча къде отидоха-по улиците и се превърнаха в кални потоци? Така че не дойде само от водосбора водата.
Последни новини