От х:

Днес в x:

Откриха 6 монети от империя в икономическа криза

Билонови монети, свидетелстващи за тежката икономическа криза във Византия в края на 10-ти век, откриха археолозите в крепостта „Родостица“ край Ивайловград. Находката е определена от шефа на екипа Ивайло Кънев като изключително ценна, защото тази монети /билон: сплав от злато и сребро/ са много редки. Те са сечени, след като заради кризата, ударила Византия по времето на Алексий Комнин, императорът заповядал да оберат от църквите и манастирите свещените съдове, претопил ги и насякъл тези монети, с които плащал на администрацията и войската.

Откритите преди два дни в „Родостица“, известна и като „Балък дере“, монети, са шест. Археолозите са ги намерили в бронзов съд.

Те са в отлично състояние и според нумизмати са от времето на византийския император Йоан ІІІ Ватаци, което означава от началото на ХІІІ век.

По думите на Кънев монетите са изключителна рядкост, особено такова количество, намерено на едно място. От лицевата им страна в релеф са изобразени светец -войн с меч и император, които заедно държат кръст. От другата страна е образът на Христос Вседържител. Съдът, в който са открити,също е уникален и досега в Европа не е намиран подобен. Представлява медни ленти, които са скрепени с нитове, в груба изработка.

Част от находката ще остане в Ивайловград, съобщи кметът на града Диана Овчарова. Три от шестте билонови монети ще бъдат подредени в Общинския исторически музей. Овчарова е получила обещание за това в телефонен разговор с директора на НИМ проф. Божидар Димитров, който е и почетен гражданин на Ивайловград.

Кметицата коментира, че новите попълнения ще са едни от най-ценните и интересни експонати в музея и се надява те да привлекат вниманието на туристите в Източните Родопи.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини