От х:

Днес в x:

Порязаха общината с 400 бона заради отсечените чинари

Сечта на чинарите имаше последствия за общината


Община Хасково е порязана с близо 400 хиляди лева по проекта за реконструкция на централната градска част заради отсечените издъно 15 чинари на алеята между площад Общински и Площад Свобода. Причината за санкцията е, че сечта не е била заложена в първоначалния проект, където изрично е упоменато, че реконструкцията на центъра запазва всички съществуващи дървета.
Управляващият орган, Министерството на регионалното развитие, изпратили нарочна комисия която да разследва случая, след писмено запитване от Haskovo.net за причините за сечта на чинарите.

Комисията дойде готова да глобява на поразия. Провериха всичко отгоре до долу, накрая се съгласиха с нашите констатации, че дърветата са потенциално опасни и че са премахнати по целесъобразност, разясни на нарочна пресконференция днес кметът Георги Иванов. Въпреки това от 800-те хиляди лева, актувани за ремонтни дейности в центъра, са платени само половината, а останалите са задържани за неопределено време. Евентуално финансиращият орган ще ги преведе след края на цялостната реконструкция, но е възможно част от средствата да бъдат приспаднати като глоба. „Това бе първият проект, който изпълнявахме и за който нямахме жалба. И такава се появи. Тези отрязани пари ще трябва да ги компенсираме за сметка на нещо друго, понеже ги разплащаме от свои средства“, допълни кметът. Договорите с фирмите изпълнители обаче са сключени и те си чакали парите.

Надявам се някои хора да са доволни, жлъчно допълни градоначалникът, визирайки „жалбата“, както бе наречено рутинното журналистическо питане. Поводът за него бе бурното недоволство което се надигна сред хасковлии и природозащитници от внезапното премахване на дърветата, без всякакво обществено обсъждане. Изненадани от гледката на отсечените дървета бяха и общинските съветници. Според кмета обаче целесъобразността надделявала. „Преди години когато едно дърво падна и смачка кола, ни осъдиха да платим щетите. Сега в София се канят да отсекат стотици дървета, след като почнаха да падат от бурята. Трябва ли и ние да чакаме това“, в ядосан монолог заяви градоначалникът. Поуспокоен допълни, че центърът няма да остане без дървета - общината била платила 12 хиляди лева за нови дървесни видове, които са вече купени и ще бъдат засадени идната седмица. Става дума за 16 дръвчета от вида червенолистен шестил, които се взимат като едрогабаритни фиданки и се очаква скоро да достигнат близо до максималната си височина от 5 метра.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини