От х:

Днес в x:

Заобикалят България заради „Златния гьол“

Бизнесът в Одрин пренасочи товарите си към границите на Гърция заради т. нар. „Златния гьол“, където се събира за дезинфекция при влизане в България.

Писмо, че трафикът на стоки се препраща към другата съседна на Турция европейска държава, е получил преди около две седмици шефът на Хасковската търговско-промишлена палата Янчо Янев от колегата си от Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт.

Комшиите отбелязват, че ако българската страна не вземе спешни мерки за премахването на таксата, популярна при тях като „ Гьол парасъ“, Турция ще въведе реципрочна сума на своята граница.

Таксата, която се събира за дезинфекция на леките коли и камиони при влизане на ГКПП „ Капитан Андреево“, е 5 лв. или 3 евро. за леките коли и 30 лв. или 15 евро за камионите.

След като една година „Златният гьол“ не действаше, след скандал около стопанисването му от частна фирма, през април тази година беше пуснат отново.

Дезинфекцията и таксата за нея са регламентирани със заповед на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова от 14 април. Същински дезинфекцията тръгна, а с нея и събирането на парите, в средата на месец май.

Около 7-8 000 са членовете само на Одринската търговско-промишлена палата, които са обявили, че ще заобикалят България заради дезинфекциозната таксата на входа й.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини