От х:

Днес в x:

За 135-тата годишнина на митницата: спипаха хероин за 1.4 млн. в джанта

снимка:Митница Свиленград

Навръх 135-тата си годишнина митница Свиленград се похвали с поредния си хероинов удар. Близо 11 кг. дрога са спипани на ГКПП „Капитан Андреево“ в едно от най-оригиналните скривалища, разкривани досега - в джантите на автомобил. Колата, управлявана от сръбски гражданин, е пътувала от Турция през България за Сърбия. Тя е селектирана от митническите служители за щателна проверка.

Проверяващите буквално се почувствали като рожденици, духнали свещичките на тортата, защото се оказало, че в специално изградени тайници в джантите на автомобила е укрито бежово прахообразно вещество. Джантата била изчегъртана и се посипал прахът, изсипан в нея, без да е пакетиран, вероятно за да се побере по-голямо количество, предполагат спецовете. Количеството заковало кантара на точно 10,7 кг. При направения полеви наркотест веществото е реагирало на хероин. Предполага се, че назначената проверка в лаборатория ще потвърди полевата. Тя ще покаже и колко качествена е дрогата, откъдето се определя точната стойност на наркотика. Първоначалните изчисления, направени на базата на средносилно наркотично вещество - между 61 до 75 % показват, че стойността на задържания хероин по цени на съдопроизводството е близо 1,4 млн. лв, което прави по около 125 бона за килограм.

Автомобилът и шофьорът му са задържани. По случая е образувано досъдебно производство.

Това е поредното голямо количество хероин, задържано от началото на годината. Общото количество за полугодието, спряно от служителите на Митница Свиленград, е над 1,2 т., което е абсолютен рекорд за последните 10 години.

Днес Българските митници, освен резултатите от работата си, отбелязват и официалния си празник. Според историческата справка на 7 юли през 1879 г., с Указ № 2 на княз Александър І Батенберг, се създават митници и митнически („митарствените") пунктове, „за да се запазят интересите на княжеството". Този управленски акт се случва веднага след назначаване на първото българско следосвобожденско правителство с Указ № 1 от 5 юли.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини