От х:

Днес в x:

Икономически тигър кани Хасково на бизнес

Посланик Саптомо покани хасковския бизнес на гости в Индонезия. Янчо Янчев се съгласи

Изгряващата световна суперсила в икономиката Индонезия дойде на крака да покани хасковския бизнес на гости. На нарочна пресконференция негово превъзходителство посланика на Индонезия Бунян Саптомо призова кметове и бизнесмени от региона да посетят световното изложение „Индонезийски ресурси“ през октомври в Джакарта. Председателят на хасковската търговско промишлена палата Янчо Янев обеща, че ще приготви делегация.

България е 4-тия партньор на Индонезия на Балканите след Турция, Гърция и Румъния, каза посланник Сантомо, който видя в нашата страна резерв за развитие на икономическите отношения. Посланикът призна, че във водещия си експортен отрасъл - текстил, се конкурират с България, както и в горско стопанство и обувния бизнес. Но затова пък препоръча да внасяме каучук, палмово масло, електроника и автомобили, което в Индонезия се произвеждало в огромни количества.

Могъществото на ексколониалната територия започва да се изгражда преди 20-тина години. За разлика от соца, който захвърли плановостта в икономиката, индонезийците я прегърнали и започнали ударно развиване на потенциала си. От десетилетия Индонезия се развива с 6 до 9 % темп на икономическо развитие годишно, като през 2014-та година стигат до БВП от 1.3 трилиона долара, което я нарежда на 10-то място сред световните икономики. База на този растеж са огромните ресурси, които посланник Сантомо кани българите да видят. На първо място това е огромната територия с 1.9 млн квадратни километра площ плюс още 3.1 млн/кв.км предимно териториални води и население от 241 млн души. Повишеното потребление на това население прави Индонезия сравнително независима от колебанията в световната икономика, като един от огромните пазари в света. За миналата година са внесли 7 млн. тона зърно и 2 млн. тона соя, плюс други хранителни продукти и стоки за бита. Защо част от този внос да не е от България, запитаха риторично индонезийските гости и предизвикаха истински интерес сред кметовете на Стамболово, Минерални бани и други общини, известни със земеделската и хранително-вкусовата си промишленост.

Г. Христов

На срещата присъстваха представители на бизнеса и местната власт
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини