От х:

Днес в x:

60 кораба и лодки в гонка край Харманли

Част от състезателите в секция "М"

Близо 60 копия на кораби, лодки и параходи се впуснаха в състезание по корабомоделизъм на язовир „Надежден” край Харманли. Това е първия кръг от държавното първенство. В надпреварата се включиха участници от града-домакин, София, Пазарджик, Варна, Каварна, Габрово, Стара Загора, Средец и Добрич.

Участниците са разделени в две секции – „M”, която е за скоростни модели и „NS”, която е за точни копия на съществуващи модели. В първата секция състезателите се надпреварват в 10 подкатегории. При тях целта е да се направят максимален брой обиколки за 6 минути. Характерно за тази секция е, че лодките са бързи, развиват от 40 до около 70 км/ч и двигателите им са екологично чисти, т. е. няма вътрешно горене. Сред състезателите в секция „M” бе и четирикратният световен шампион Димитър Марков от Пазарджик.

Участниците в секция „NS”  са разпределени в 12 подкатегории. В някои от тях има стендова оценка, при която се гледа изработката на плавателния съд. Това носи точки. Точки се дават и за чисто изпълнение на определена фигура, която завършва със заден ход. Някои от корабите са изработени от 5-6 хил. части, а продажната им стойност достига до около 20 000 лв., обясни Веселин Димитров, който е един от организаторите и е председател на модел клуб „Емил Димитров” в Харманли. Той също ще участва в състезанието.

Участниците в секция „NS” посочиха като лидер Мартин Митев от Каварна, който е и кикбоксьор. Състезателят участва с копие на граничен катер (брегова охрана). Той сподели, че направата му отнела около 3 г., а само с оръдейната обстановка се занимавал около 6 месеца. „Това хоби ми действа успокояващо”, каза Митев, който миналата година станал републикански шампион при мъжете в клас „F2A”.

Държавния шампионат започна днес и ще продължи до неделя, когато ще приключи с награждаване. По-късно предстоят кръгове в Стара Загора и Пазарджик, а в Габрово ще се определи победителят за България. После следват европейски и световни първенства.

Анета Кутелова

Мартин Митев ще участва с граничен катер

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини