От х:

Днес в x:

Фотограф два дни дебне лешояди за снимка

Стефан Аврамов пред любимата си снимка с лешоядите

Стефан Аврамов два дни дебнал от скривалище лешояди, за да ги снима. Мястото е в Източните Родопи – село Поточница, край язовир „Студен кладенец“. В кадъра се виждат три вида лешояди – черен, белоглав и египетски, които рядко се срещат на едно място, обясни авторът на фотосите, който е орнитолог. Аврамов се надява до десетина години към тях да се присъедини и изчезналият в недалечното минало брадат лешояд. Така районът ще стане по-привлекателен за туристи и фотографи. За да успееш да заснемеш такива редки видове птици, трябва да знаеш доста за тях – кое място точно обитават и по кое време могат да бъдат видени.

Хасковският фотограф има още много снимки от Източните Родопи. Те са подредени в изложба във фоайето на Младежкия център в Хасково. В нея са включени и фотоси от други негови колеги – българи и холандци. В експозицията са включени общо 30 снимки, които са подредени на 26 табла. В областния град ще остане до края на седмицата. Преди Хасково те са били показани в София, Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград. След това експозицията ще замине за Кърджали.

Изложбата е осъществена по проект „Новото тракийско злато“. Тя показва уникалната природа на Източните Родопи. Съчетават се три направления – опазване на природата, развитие на биологичното разнообразие и развитие на екотуризма. В творбите се виждат редки и интересни видове животни и растения, които привличат туристи от цял свят в Източните Родопи. Всяка година хиляди туристи идват, за да видят природата и би трябвало българите да я познават повече, смята още експертът по биоразнообразие Стефан Аврамов.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини