От х:

Днес в x:

МБАЛ е най-големият инвеститор в Хасково, има лекари с 10 бона заплата

Д-р Славчо Близнаков


Славчо Близнаков е изпълнителен директор на МБАЛ-Хасково от септември 2011-та година. За последните 2.5 години болницата се издигна от дъното до статута на една от трите най-добри областни болници в страната. Пред нас са само Пловдив и Бургас, с уговорката, че в София областна болница няма. Въпреки това по обем извършени дейности бием половината от софийските болници. Навръх деня на здравния работник, 7-ми април, д-р Близнаков отговаря на висящи въпроси за бъдещето. Неговото и на болницата.

- Здравейте докторе, честит празник и как го посрещат вашите служители – с оптимизъм или с проблеми?

Няма проблеми, болницата функционира отлично. Нещата се развиват от само себе си. Затова и по-рядко се налага да се намесвам, всеки знае какво да прави.

- Толкова добре, че парите за заплати се бавят...

Това се е случва за пръв път от 2.5 години, откакто съм тук. Задържаха ни 300 хиляди за февруари. Парите на хората закъсняха с 5 дни, но в крайна сметка всичко бе платено след дофинансирането.

- Чака се орязване на бюджета за март с 400 хиляди. Тогава?

Ще ги платят. Касата прави проверки на парите над прогнозните бюджети и като се увери, че всичко е точно - плаща.

- Прогнозните бюджети, които влязоха в сила от април, са за да се спре точенето на Касата. А нашата болница се обвинява в свръх хоспитализация - приема пациенти без да е необходимо.

Вижте, за миналата година сме издали 24 хил. ЛИЗ /лист за история на заболяването/. При проверка на Касата нали ще лъсне, ако тези болести не са за болница? Кой лекар ще си заложи името и репутацията си? Та нас ни проверяват постоянно, глобяват ни често, но за документални пропуски-този не се бил подписал там или не вписал еди коя си дата. Оспорени ЛИЗ нямаме затова и ни превеждат парите.

- Приходът на болницата обаче расте от увеличения пациентски поток. Нима хасковлии толкова масово се изпоразболяха?

Търсят ни от всички общини, както и от други области - Кърджали, Ямбол, Пловдив, Стара Загора. Знаят, че работим добре. Но най-вече хасковлии, които досега бягаха от нашата болница, вече се лекуват при нас. Преди бяха упреците за липса на достъп до специализирана медицинска помощ, сега за свръхприем на болни. Все недоволни !

- Да, но има оплаквания например, че правите лумбални пункции за щяло и нещяло, десетки пъти повече от случаите на менингити в Хасково. А пункцията е скъпичка по Каса.

Менингитът е опасно заболяване с клинична картина сходна, на много болести. Лумбалната пункция категорично доказва или отхвърля тази диагноза. Тя е абсолютно безвредна - взема се ликвор /течност от гръбнака/ от прешлени, които са под гръбначния мозък. Няма дори теоретичен шанс за някакво увреждане. Самият аз съм правил хиляди пункции. По скоро е престъпно при най-малкото съмнение за менингит, да не се направи такава пункция.

- Как така директор от ГЕРБ се разбира толкова добре с новата власт? Ваши колеги бяха уволнени незабавно...

Още съм член на ГЕРБ. Но директорът на държавна болница трябва да прокарва държавната политика в здравеопазването, а дали е успешен, не зависи от политическата му принадлежност. Що се отнася до новата власт, тя ни гарантира, че при финансов ресурс ще задейства предвидените проекти - ремонт на АГО и модерния Спешно-медицински център. Вярвам, че това ще се случи, понеже онова, което направихме преди 2 години със Спешно-медицинския портал, министър Таня Андреева го изисква от останалите болници сега. Ние сме сред пионерите. Смяха ми, се когато казах, че порталът в Хасково ще е като мини Пирогов. За 2013-та обаче през спешното преминаха 38 хил. пациенти, при едва 16 хил. преди него.

- Говори се, че останахте на поста не заради успехите си, а заради подкрепата на ДПС.

И на БСП. С изключение на един, имам отлични взаимоотношения с всички депутати от двете партии. Редовно се интересуват от състоянието на болницата и с какво могат да помогнат.

- А че цената на тази подкрепа е турски фирми да извършват ремонтите в болницата?

Така ли? Единственият ремонт, който бе извършен в периода след изборите, бе на Нервно. Спечели го Фикрет Вели /ВиК-Бунар/ още преди изборите. Офертата на конкурентната фирма бе много близка, но неговата бе по-евтина. Освен това Фикрет направи дейности с 50-60 хиляди повече от заложеното.

- Затова ли на тържественото откриване бе целия актив на ДПС? А липсваха имена, на които вие и д-р Митрев публично сте заявявали, че дължите много – Фани Христова и Иван Петров.

Поканени бяха хората с пряка заслуга за това, което се случи. Фани Христова и Иван Петров направиха много за болницата. Няма и не мога да го отрека. В момента обаче те не са депутати и възможностите им за помощ са ограничени. Иначе винаги са добре дошли.

- Вятърът на промяната ли издуха Симеон Пачеманов от зам.-директорското място? Как се казва неговият заместник?

Да ви поправя. Нямам заместници, и то от доста време. Управлявам без заместници. Има 2-ма директори по медицинската част, д-р Мариян Запрянов и д-р Славея Димитрова /да не се бърка с главната сестра със същото име - б.а./ и 4-ма шефове на отдели. Сред тях е и новият човек на мястото на Пачеманов. А той напусна сам, след като му предложиха по-добре платена работа. После май не стана, но аз вече си бях намерил човек. 28-годишен, с две висши образования, и двете инженерни. За пръв път виждам такова нещо - той е архитект и строителен инженер. Това ми е по-важно, отколкото че се казва Левент Насуф.

-Вярно ли е, че в МБАЛ има лекари със заплати над 10 000 лв.?

Вярно. В инвазивната кардиология. Там пътеките са скъпи. Но искам да отбележа нещо. Там взимат само 20 % от заработеното по пътеки, при нормално 35 %. В АГО например взимат 50 % от заработката. Но пътеките там са евтини.
Уравниловка в болницата няма и не може да има. Едни ще взимат повече, други по-малко - заради недофинансирани пътеки. Аз не мога да оправям недъзите на цялата здравна система. А иначе средната заплата в МБАЛ на лекарите е около 1500 лв. бруто.

-Има лекари, които работят на 2 трудови договора. Не е ли това конфликт на интереси.

Законът позволява да се работи на втори трудов договор за половин работен ден в друго лечебно заведение. И на колкото си искат граждански. Не мога да ги спра. Но те си гледат задълженията и доказателството е, че в болницата имаме много работа, дори не смогваме.

-Колко пари взимате вие? За мнозина безкрайно интересен въпрос.

Ами тия мнозината би трябвало да знаят, че заплатата ми е ограничена по закон - не мога да получавам повече от 400 % от средната брутна заплата в болницата, а тя е 850 лв. Винаги съм взимал до 350 % /3.5 пъти/. В цифри – около 2600 лв чисто.

- Познавам доста шефове, които взимат повече, при това от държавния сектор. Защо сте тук, докторе?

Знам, че няма да ме разберат доста хора. Заради СV-то си. Това е мой проект, успешен проект. Наскоро имах 2 предложения за работа на друго място. Това търсене се постига с успешна работа.

- Ако питате кмета на Хасково, не сте толкова успешен. Например не давате хирургическия блок на общината, за който се твърди, че има инвеститорски интерес.

Хирургическият блок е в активите на държавно АД. Ако го дам, ще бъде обвинен в безстопанственост, при това с основание. Не може да има инвеститорски интерес при неуточнена собственост. В момента се водят съдебни дела за блока.

- Ако общината го размени срещу апортната си вноска в капитала на болницата?

Община Хасково има 6% в капитала на болницата, който е 14 млн. и нещо без недовършения блок. Данъчната оценка на хирургическия блок, издадена от общината, е 22 млн. Не може да стане. А що се отнася до инвеститорите, да отбележа за кмета, че болницата е най-големия инвеститор в Хасково. Годишно изработва по 19 млн. лв. Преди бе едва 12 млн, сега е със 7 млн. повече. Всички тези милиони се завъртат в Хасково. 55 % от тях отиват автоматично за заплати по КТД. С тези пари хората пазаруват и ги завъртат обратно в икономиката на града. С останалите се ремонтират отделения, купува се нова апаратура, която спасява животи. Това ако не е инвестиция, не знам какво би било.

- Като стана дума за апаратура, Свиленград се оборудва с по-модерна техника, с 4.3 млн. европейски пари.

Знаете ли кой му написа проекта на Ермов /управителят на МБАЛ Свиленград/. Аз! Той не го отрича човекът, но това е истината.

- Докторе, защо не правете проекти и за нас, имаме нужда от тези милиони.

Хасково и Свиленград са по отделни мерки. За Хасково трябваше да се кандидатства до 2009 година. Сроковете са изтървани.

-Уж се разбирате с властта, но и при ГЕРБ, и сега, държавата ви е отпуснала общо 160 хил. БСП-директорът Димитър Шопов привлече само за капиталови разходи, по памет говоря, над 3.5 млн. лева. Нещо не сте любимец на властта.

Както виждате, оправяме се добре и без тези милиони. По-добре от времената с тях. Милионите ще дойдат. Но не заради лобиране, а защото работим добре. До доказване на противното, в МБАЛ Хасково работят най-добрите лекари в областта. Че и в сравнение с други области. Цифрите не лъжат. Ние сме в топ 3 на България.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Wa
    washington
    0 0
    23:48, 23 юли 2018
    Добър ден аз съм г-н Христос и искам да ви информирам за това как получих кредита си,
       аз получих заема от Вашингтон с в кратък период от 48 часа,
      с само 3% процент, искам ви там търси и търсене на заем, също така да се свържете с Вашингтон финанси и да получите вашия заем без забавяне на това, което някога да се свържете с компанията директен имейл чрез (washingtonfinance511@gmail.com)
  • 2
    Wa
    washington
    0 0
    23:49, 23 юли 2018
    Добър ден аз съм г-н Христос и искам да ви информирам за това как получих кредита си,
       аз получих заема от Вашингтон с в кратък период от 48 часа,
      с само 3% процент, искам ви там търси и търсене на заем, също така да се свържете с Вашингтон финанси и да получите вашия заем без забавяне на това, което някога да се свържете с компанията директен имейл чрез (washingtonfinance511@gmail.com)
  • 3
    Wa
    washington
    0 0
    23:49, 23 юли 2018
    Добър ден аз съм г-н Христос и искам да ви информирам за това как получих кредита си,
       аз получих заема от Вашингтон с в кратък период от 48 часа,
      с само 3% процент, искам ви там търси и търсене на заем, също така да се свържете с Вашингтон финанси и да получите вашия заем без забавяне на това, което някога да се свържете с компанията директен имейл чрез (washingtonfinance511@gmail.com)
Последни новини