От х:

Днес в x:

Пижо и Пенда с човешки ръст седнаха на пейка в симеоновградско училище

Пижо и Пенда в човешки размери радват децата от симеоновградското училище „Отец Паисий“. Мартениците са изработени от отпадъци и стари народни носии.

Поседналите на пейка в двора на училището Пижо и Пенда са направени от 10-литрови бутилки от минерална вода, облечени с вата. Пижо е с бял панталон, риза и елече отпреди 70 години, плетено на 1 кука, цървулите му са от кожа. Има и дървен нож, изработен от дърводелеца на училището - чичо Иван.

Пенда е облечена с дрехи, които са ушити специално за нея - червена пола, кариран сукман от ръчно тъкан плат и бяла риза. Има венец от мартенички, колан с пафти, направени от капачки за буркани, хурка и нагръдник, плетен на 1 кука. Косата й е от прежда, сплетена на две дебели плитки, има си и мигли.

Куклите са направени по идея на директорката на училището Светлана Стоева. Тя започнала да ги изработва заедно с децата от трети клас в часа по домашен бит и техника, след което ги довършила сама. За кратко време Пижо и Пенда станаха любимци на симеоновградчани, много от тях вече са се снимали с мартенските символи.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини