От х:

Днес в x:

12 °C

18 в меле за Йордановския кръст, спасиха го от чужденец

Димитър Павлов-Гаро на ръце. Грузинецът/ в черната тениска/ не бе допуснат до кръста

18 харманлийци се вплетоха в люто меле за хвърления в ледените води на река Харманлийска Йордановски кръст. За изваждането на разпятието се воюваше със зъби и нокти в почти полярни температури. Целта бе да се спаси символът от желаещите лесна печалба гмурци и надъхан грузинец, който се бореше главно за своето благо. 18 момци в народни носии, рискували здравето си в студените води, обаче се бореха за здравето на онкоболна жена. Там трябваше да отиде паричната премия, както и даренията за леденото хоро, което младежите заформиха във водата. Накрая кръстът бе изваден от 25-годишния Димитър Павлов-Гаро, който го спасява за втора поредна година. Именно той е сред инициаторите, които миналата година привнесоха калоферската традиция в Хасковско. И тогава каузата бе благородна - лекарства за болно дете.

Благотворителността обаче не бе разбрана от неколцина харманлийци, които в последния момент се нагодиха до хороводците. Учтиво и не дотам им бе обяснено, че това се прави с мисия. Понеже това не бе разбрано от новодошлите „моржове“, захвърчаха искри и закани, а двете групи си спретнаха яко блъскане. Боят бе отърван от местния авторитет Донко Трендафилов, който избута натрапниците от хорото. Те пак влязоха във водата, но численото превъзходство на облечените в народни носии юнаци спаси кръста за благотворителната кауза.

Грузинецът обаче не се примири със загубата, макар съпругата му да го успокояваше на брега. Тя бе там с трите им деца, най малкото от които бе няколкодневно бебе. След продължителна разправия с двама полицаи, чужденецът уж тръгна да си ходи, но после налетял на бой и бил закопчан от униформените за дребно хулиганство. Важно е да се отбележи, че инцидентът не помрачи празника, като само за два часа бяха събрани над 500 лв за болната жена. Акцията продължава.

Инициативата е на огнеборци от харманлийската пожарна служба, към които се присъединиха момчета и момичета от фирма ESCOM в града на Белоногата. Най-кръшната от тях Стефка Станчева завъртя буйна ръченица с питка и домашно вино за сгряване на мокрите герои.
Г. Христов

Стигна се до меле с юмруци
Накрая човекът бе хванат изотзад за да не се намесва в борбата за кръста
Иван Дулев /със знамето/ водеше хорото
Спасяването на кръста
Чуждият гражданин дойде с децата си..
...но си тръгна с полиция
Сгряващата ръченица на Стефка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
21 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
21 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
21 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
21 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
21 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
21 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
21 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
21 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
21 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
21 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
21 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
21 окт 2020
Последни новини