От х:

Днес в x:

16 °C

18 в меле за Йордановския кръст, спасиха го от чужденец

Димитър Павлов-Гаро на ръце. Грузинецът/ в черната тениска/ не бе допуснат до кръста

18 харманлийци се вплетоха в люто меле за хвърления в ледените води на река Харманлийска Йордановски кръст. За изваждането на разпятието се воюваше със зъби и нокти в почти полярни температури. Целта бе да се спаси символът от желаещите лесна печалба гмурци и надъхан грузинец, който се бореше главно за своето благо. 18 момци в народни носии, рискували здравето си в студените води, обаче се бореха за здравето на онкоболна жена. Там трябваше да отиде паричната премия, както и даренията за леденото хоро, което младежите заформиха във водата. Накрая кръстът бе изваден от 25-годишния Димитър Павлов-Гаро, който го спасява за втора поредна година. Именно той е сред инициаторите, които миналата година привнесоха калоферската традиция в Хасковско. И тогава каузата бе благородна - лекарства за болно дете.

Благотворителността обаче не бе разбрана от неколцина харманлийци, които в последния момент се нагодиха до хороводците. Учтиво и не дотам им бе обяснено, че това се прави с мисия. Понеже това не бе разбрано от новодошлите „моржове“, захвърчаха искри и закани, а двете групи си спретнаха яко блъскане. Боят бе отърван от местния авторитет Донко Трендафилов, който избута натрапниците от хорото. Те пак влязоха във водата, но численото превъзходство на облечените в народни носии юнаци спаси кръста за благотворителната кауза.

Грузинецът обаче не се примири със загубата, макар съпругата му да го успокояваше на брега. Тя бе там с трите им деца, най малкото от които бе няколкодневно бебе. След продължителна разправия с двама полицаи, чужденецът уж тръгна да си ходи, но после налетял на бой и бил закопчан от униформените за дребно хулиганство. Важно е да се отбележи, че инцидентът не помрачи празника, като само за два часа бяха събрани над 500 лв за болната жена. Акцията продължава.

Инициативата е на огнеборци от харманлийската пожарна служба, към които се присъединиха момчета и момичета от фирма ESCOM в града на Белоногата. Най-кръшната от тях Стефка Станчева завъртя буйна ръченица с питка и домашно вино за сгряване на мокрите герои.
Г. Христов

Стигна се до меле с юмруци
Накрая човекът бе хванат изотзад за да не се намесва в борбата за кръста
Иван Дулев /със знамето/ водеше хорото
Спасяването на кръста
Чуждият гражданин дойде с децата си..
...но си тръгна с полиция
Сгряващата ръченица на Стефка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини