От х:

Днес в x:

Мустрак въстана първи, на два и 4 крака

Кучето Бойко

Свиленградското село Мустрак първо се вдигна на тютюнев бунт в обявения за Богоявление протест в Хасковско. Още в ранни зори стотици излязоха в центъра на селото, за да призоват за старт на изкупната кампания на ориенталския тютюн в Сакар и за запазване на миналогодишните изкупни цени за сорта. Начело на бунта бе кучето Бойко, отличаващо се както с чистокръвната си немска порода, така и с огромен надпис „Стачка“. До него бе стопанинът му и неформален лидер на протеста, бившият полицай Живко Желев. Човекът гледа 60 декара тютюн, храни 15 работници и е един от най-потърпевшите от предлаганите „мизерни“ изкупни цени от 5 лв за килограм. Твърди, че ще запали 20-те си тона тютюн, но няма да го подари. От което ще страдат и семейството, и кучето му.
Овчарката била кръстена на бившия премиер Бойко Борисов, но не стана ясно дали с добро чувство или напротив.

Желев, който е водач на всички тютюневи бунтове в региона от последните две години, твърди, че иска минималното за оцеляване на своето семейство и тези на своите работници.
За малкото, от което се нуждаят родните тютюнопроизводители, даде следния пример. В своя къща в селото настанил две сирийски семейства от лагера в Пъстрогор. Помагал им с изхранването и лекарства за малките им деца. След две седмици мъжете във фамилиите дошли и го помолили да им даде някаква работа, за да си заслужат грижите, които полага за тях. Живко им дал най-лесната манипулация при обработката на тютюн и им плащал колкото надника на българските работници - 1.50 лв на бала. Сирийците са хванали за главата и казали, че дори и най-бедните в тяхната държава никога не биха се заловили с такава тежка работа за толкова малко пари.

Г. Христов

Вече изгнилия тютюн
Вече изгорения тютюн. Ще има още
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини