От х:

Днес в x:

Производители си запалиха тютюна на Е-80

Достойно заплащане, за достойния ни труд!“ с тези възгласи около 200 тютюнопроизводители от Южна България драснаха клечката на бали тютюневи листа малко преди обед днес. Макар че кметът на Харманли Михаил Лисков не им даде разрешение за протеста, тютюнджиите се събраха на входа на града, както се заканиха в края на миналата седмица, за да изразят недоволството си от закъснялата изкупна кампания на ориенталските сортове тютюни и ниските цени за тазгодишната реколта.

Точно в 12 ч. стопаните излязоха на платното на международния път Е-80 в посока към Хасково и блокираха движението за малко повече от 5 минути.

Всеки си търси своето. Няма да се бутаме и бием. Нека изразят недоволството си! Всеки за едното парче хляб се труди.“ С тези думи пък стотината полицаи, които охраняваха протеста, направиха кордон, за да обезопасят преминаващите от другия край на шосето автомобили.

Недоволството предвождаха шефовете и членовете на УС на Националната асоциация на тютюнопроизводителите ( НАТ 2010).

За стройната подготовка си личеше и по раздадените бели шапки с логото на НАТ и трибагреника, който стискаше в ръка всеки от производителите.

По време на протеста беше разпространена и декларация с исканията на тютюнопроизводителите до търговските фирми, изкупуващи тютюн на територията на България. Те са за “спешен старт на изкупната кампания за ориенталския тютюн от реколта 2013, за спазване на обещания краен срок за изкупуване- 28 февруари, както и за запазване на миналогодишните цени.”

Само една фирма е започнала изкупуване на ориенталския тютюн в края на декември, коментираха стопаните, които предимно бяха от Старозагорско, Кърджалийско, Казанлъшко и Хасковско.

До момента предложената средна цена за килограм е между 5 и 5,50 лв., обясни зам.-председателят на НАТ Асен Кючюков.

За сравнение миналата година производителите са получили от 7 до 7,50 лв. за кг. Тютюнджиите са категорични, че коментарите, които се появиха от експертите прекупвачи за лошото качество на тазгодишната реколта, са спекулация. Прокраднаха се и мнения, че има политически чадър над определени фирми, които правителството покровителства.

Те обвиниха и петте фирми, които изкупуват на българския пазар, в картелно споразумение. Според тях прекупвачите изкуствено задържат пазара, заради очакваните около 100 млн. лв. от националната добавка за тютюнопроизводството.

Изкуственото забавяне за изкупуването обаче е довело до ръба на оцеляването около 200 000 производители, за които отглеждането на тютюн е иденственият поминък, отбеляза още Асен Кючюков.

Сред хората, които разчитат само на парите от жълтото злато е и педагогът от харманлийското село Славяново Стоян Минчев. Учителят останал преди време без работа и заедно с отдавна безработната му съпруга решили да отглеждат тютюн, за да се препитават. Произвели са 1 т. тютюн, а са пласирали нула.

Заради липсата на пласмент двамата съпрузи останали без стотинка по празниците. За да стъкмят коледната и новогодишната трапеза, се наложило да им помагат децата.

Отгледахме син и дъщеря. Той е инженер, тя - адвокат. Изучихме децата си, направихме ги достойни граждани, научихме ги да се трудят като нас, с достойнство, а изпаднахме на дъното на нищетата“, коментира учителят. Той пресмята, че ако продаде продукцията си на 5лв. за килограм, месечно двамата със съпругата му ще разполагат с по 250 лв., което е далеч под минималната работна за страната.

Стоян Минчев беше и един от хората, които сложиха парафите си под декларацията, подготвена от тютюнопроизводителите.

Документът беше предаден на експерти от Министерството на земеделието.

Към края на протеста по мегафона председателят на НАТ -2010 Цветан Филев обави: Вече има първи реакции от нашия протест! Фирмите-прекупвачки днес са започнали да обикалят в региона!

Тютюнопроизводителите край него пък си пожелаха в деня, в който, според поверията, небето се отваря, да се сбъднат и желанията им, а те са да получат достойни доходи за труда, който са положили.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини