От х:

Днес в x:

2 °C

Производители си запалиха тютюна на Е-80

Достойно заплащане, за достойния ни труд!“ с тези възгласи около 200 тютюнопроизводители от Южна България драснаха клечката на бали тютюневи листа малко преди обед днес. Макар че кметът на Харманли Михаил Лисков не им даде разрешение за протеста, тютюнджиите се събраха на входа на града, както се заканиха в края на миналата седмица, за да изразят недоволството си от закъснялата изкупна кампания на ориенталските сортове тютюни и ниските цени за тазгодишната реколта.

Точно в 12 ч. стопаните излязоха на платното на международния път Е-80 в посока към Хасково и блокираха движението за малко повече от 5 минути.

Всеки си търси своето. Няма да се бутаме и бием. Нека изразят недоволството си! Всеки за едното парче хляб се труди.“ С тези думи пък стотината полицаи, които охраняваха протеста, направиха кордон, за да обезопасят преминаващите от другия край на шосето автомобили.

Недоволството предвождаха шефовете и членовете на УС на Националната асоциация на тютюнопроизводителите ( НАТ 2010).

За стройната подготовка си личеше и по раздадените бели шапки с логото на НАТ и трибагреника, който стискаше в ръка всеки от производителите.

По време на протеста беше разпространена и декларация с исканията на тютюнопроизводителите до търговските фирми, изкупуващи тютюн на територията на България. Те са за “спешен старт на изкупната кампания за ориенталския тютюн от реколта 2013, за спазване на обещания краен срок за изкупуване- 28 февруари, както и за запазване на миналогодишните цени.”

Само една фирма е започнала изкупуване на ориенталския тютюн в края на декември, коментираха стопаните, които предимно бяха от Старозагорско, Кърджалийско, Казанлъшко и Хасковско.

До момента предложената средна цена за килограм е между 5 и 5,50 лв., обясни зам.-председателят на НАТ Асен Кючюков.

За сравнение миналата година производителите са получили от 7 до 7,50 лв. за кг. Тютюнджиите са категорични, че коментарите, които се появиха от експертите прекупвачи за лошото качество на тазгодишната реколта, са спекулация. Прокраднаха се и мнения, че има политически чадър над определени фирми, които правителството покровителства.

Те обвиниха и петте фирми, които изкупуват на българския пазар, в картелно споразумение. Според тях прекупвачите изкуствено задържат пазара, заради очакваните около 100 млн. лв. от националната добавка за тютюнопроизводството.

Изкуственото забавяне за изкупуването обаче е довело до ръба на оцеляването около 200 000 производители, за които отглеждането на тютюн е иденственият поминък, отбеляза още Асен Кючюков.

Сред хората, които разчитат само на парите от жълтото злато е и педагогът от харманлийското село Славяново Стоян Минчев. Учителят останал преди време без работа и заедно с отдавна безработната му съпруга решили да отглеждат тютюн, за да се препитават. Произвели са 1 т. тютюн, а са пласирали нула.

Заради липсата на пласмент двамата съпрузи останали без стотинка по празниците. За да стъкмят коледната и новогодишната трапеза, се наложило да им помагат децата.

Отгледахме син и дъщеря. Той е инженер, тя - адвокат. Изучихме децата си, направихме ги достойни граждани, научихме ги да се трудят като нас, с достойнство, а изпаднахме на дъното на нищетата“, коментира учителят. Той пресмята, че ако продаде продукцията си на 5лв. за килограм, месечно двамата със съпругата му ще разполагат с по 250 лв., което е далеч под минималната работна за страната.

Стоян Минчев беше и един от хората, които сложиха парафите си под декларацията, подготвена от тютюнопроизводителите.

Документът беше предаден на експерти от Министерството на земеделието.

Към края на протеста по мегафона председателят на НАТ -2010 Цветан Филев обави: Вече има първи реакции от нашия протест! Фирмите-прекупвачки днес са започнали да обикалят в региона!

Тютюнопроизводителите край него пък си пожелаха в деня, в който, според поверията, небето се отваря, да се сбъднат и желанията им, а те са да получат достойни доходи за труда, който са положили.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните ви ангажименти да ви занимават и през почивните дни. Това едва ли ви изненадва и още по-малко разочарова. Работата ви носи удовлетворение, пък и не е толкова натоварена, колкото интересна. Посветете й се и днес, заслужава си. Благоприятен период за нови начинания и планиране на дългосрочни проекти.
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Сега енергията ви е в изобилие, затова отрано се замислете как най-добре да използвате тази благодат. Придобивате нови познания и умения. Любовта ви се усмихва, затова е твърде вероятно да пренебрегнете част от професионалните си задължения, за да прекарате времето си с любимия човек.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще станете съпричастни на чуждите проблеми и ще им посветите голяма част от времето си днес. Не пренебрегвайте задачите си, особено онези, които са със срок днес. Неотложни решения ще ви подтикнат към адекватни и бързи реакции. За много от вас денят се свързва и със спонсорство и реализирани финансови сделки.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса,одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умората ще ви подтикне да потърсите тихо място за отмора. Уважавайте желанието и на другите да се чувстват спокойни, отнесете се с разбиране към проблемите им. Новини, свързани с финансите ви ще подобрят настроението ви, но и ще ви направят по-активни в уреждане на срещи и други делови задачи.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Грижейки се за интересите си, ще проявите разбиране към работата и проблемите на околните, с което ще ги приобщите към работата си. Без да се оставяте на случайността, ще действате съобразно новите условия, както на работното място, така и в обществено-политически план. Предложение за работа или обучение в чужбина за други.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Здравето ви ще ви застави да потърсите нетрадиционни методи на лечение. Любим човек също би ви помогнал да се разтоварите от напрежението и да се заредите с позитивни мисли. Дайте си сметка, че умората засилва притесненията ви, като ви прави нервни и раздразнителни. По-леко ще ви стане и от новината, която ще ви поднесат вечерта.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С лекота ще осъществявате идеите си днес. Ще очаровате с присъствието си и ще срещате разбиране и съпричастност. Няма да се затрудните и в общуването с деловите си партньори. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. За здравето трябва да се погрижите, съществува опасност от настинки и хронични страдания.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се противопоставяйте сляпо на нововъведенията около вас. Изслушайте застъпниците им, може би наистина имат право. Насочете енергията си в позитивна насока. Изявете потенциала си. Възможности за това не липсват, просто трябва да вдигнете поглед. Близост и хармония с човек от обкръжението ви.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С поведението си респектирате околните и така съзнателно ги подчинявате на волята си, спестявайки си изненади. С навременните си действия по интересуващ ви въпрос ще благоприятствате професионалното си развитие. Не позволявайте да се показвате отегчени пред някой, който ви интересува.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви решаването на важен въпрос. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек, на когото бихте могли да се доверите. Вечерта се заемете с нещо приятно и разтоварващо. Работата не е за предпочитане.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е удачен за експерименти от всякакъв род. Ентусиазмът ви е заразителен и отваря всички врати пред вас. Великодушието ви ще ви спечели нови приятели. Отдайте се на желанията си - днес почти всичко ви е позволено.
28 яну 2021
Последни новини