От х:

Днес в x:

15 °C

Производители си запалиха тютюна на Е-80

Достойно заплащане, за достойния ни труд!“ с тези възгласи около 200 тютюнопроизводители от Южна България драснаха клечката на бали тютюневи листа малко преди обед днес. Макар че кметът на Харманли Михаил Лисков не им даде разрешение за протеста, тютюнджиите се събраха на входа на града, както се заканиха в края на миналата седмица, за да изразят недоволството си от закъснялата изкупна кампания на ориенталските сортове тютюни и ниските цени за тазгодишната реколта.

Точно в 12 ч. стопаните излязоха на платното на международния път Е-80 в посока към Хасково и блокираха движението за малко повече от 5 минути.

Всеки си търси своето. Няма да се бутаме и бием. Нека изразят недоволството си! Всеки за едното парче хляб се труди.“ С тези думи пък стотината полицаи, които охраняваха протеста, направиха кордон, за да обезопасят преминаващите от другия край на шосето автомобили.

Недоволството предвождаха шефовете и членовете на УС на Националната асоциация на тютюнопроизводителите ( НАТ 2010).

За стройната подготовка си личеше и по раздадените бели шапки с логото на НАТ и трибагреника, който стискаше в ръка всеки от производителите.

По време на протеста беше разпространена и декларация с исканията на тютюнопроизводителите до търговските фирми, изкупуващи тютюн на територията на България. Те са за “спешен старт на изкупната кампания за ориенталския тютюн от реколта 2013, за спазване на обещания краен срок за изкупуване- 28 февруари, както и за запазване на миналогодишните цени.”

Само една фирма е започнала изкупуване на ориенталския тютюн в края на декември, коментираха стопаните, които предимно бяха от Старозагорско, Кърджалийско, Казанлъшко и Хасковско.

До момента предложената средна цена за килограм е между 5 и 5,50 лв., обясни зам.-председателят на НАТ Асен Кючюков.

За сравнение миналата година производителите са получили от 7 до 7,50 лв. за кг. Тютюнджиите са категорични, че коментарите, които се появиха от експертите прекупвачи за лошото качество на тазгодишната реколта, са спекулация. Прокраднаха се и мнения, че има политически чадър над определени фирми, които правителството покровителства.

Те обвиниха и петте фирми, които изкупуват на българския пазар, в картелно споразумение. Според тях прекупвачите изкуствено задържат пазара, заради очакваните около 100 млн. лв. от националната добавка за тютюнопроизводството.

Изкуственото забавяне за изкупуването обаче е довело до ръба на оцеляването около 200 000 производители, за които отглеждането на тютюн е иденственият поминък, отбеляза още Асен Кючюков.

Сред хората, които разчитат само на парите от жълтото злато е и педагогът от харманлийското село Славяново Стоян Минчев. Учителят останал преди време без работа и заедно с отдавна безработната му съпруга решили да отглеждат тютюн, за да се препитават. Произвели са 1 т. тютюн, а са пласирали нула.

Заради липсата на пласмент двамата съпрузи останали без стотинка по празниците. За да стъкмят коледната и новогодишната трапеза, се наложило да им помагат децата.

Отгледахме син и дъщеря. Той е инженер, тя - адвокат. Изучихме децата си, направихме ги достойни граждани, научихме ги да се трудят като нас, с достойнство, а изпаднахме на дъното на нищетата“, коментира учителят. Той пресмята, че ако продаде продукцията си на 5лв. за килограм, месечно двамата със съпругата му ще разполагат с по 250 лв., което е далеч под минималната работна за страната.

Стоян Минчев беше и един от хората, които сложиха парафите си под декларацията, подготвена от тютюнопроизводителите.

Документът беше предаден на експерти от Министерството на земеделието.

Към края на протеста по мегафона председателят на НАТ -2010 Цветан Филев обави: Вече има първи реакции от нашия протест! Фирмите-прекупвачки днес са започнали да обикалят в региона!

Тютюнопроизводителите край него пък си пожелаха в деня, в който, според поверията, небето се отваря, да се сбъднат и желанията им, а те са да получат достойни доходи за труда, който са положили.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
29 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
29 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
29 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
29 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
29 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
29 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
29 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
29 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
29 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
29 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
29 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
29 окт 2020
Последни новини