От х:

Днес в x:

Мъже ще рискуват здравето си в ледено хоро заради болна жена

Традицията бе поставена миналата година

Истински мъже ще рискуват здравето си, за да помогнат за лечението на тежко болна жена. Група млади юнаци от Харманлийско ще играят ледено хоро във водите на Улу дере на Богоявление /6 януари/, докато се готвят да вадят йордановския кръст. Целта е премията за ваденето на разпятието да отиде за закупуване на лекарства за лечението на онкоболна. Хороводците пък ще призоват всички зрители на акцията да дарят кой каквото може за здравето и живота на съгражданката им.


Това е второто поредно ледено хоро на харманлийци. Миналата година на Йордановден 7 напети момци играха четвърт час във водата за болно детенце. Акцията пък обърна традицията - за пръв път от години кръстът бе изкаран не от професионалните амфибии на местните роми. Още на място инициативата събра над 600 лв. Идеята бе на местната пожарна, начело с началника й Тодор Крайчев и редовия огнеборец Иван Дулев. Масово участие взеха и момчетата на ESCOM в Харманли.


Успехът убедил инициаторите, че могат ефективно да помагат на хората в беда. Дози път заявките за участие са още по-многобройни. Желание изявили и момичета, което сериозно обезпокоило организаторите. Не че известните с характера си харманлийки ще се уплашат от ледените води, възразявали мъжете, а че няма да издържат на сгряващата оперативка преди това. По традиция тя се прави с обилна дегустация на младата реколта от прочутия с виното си край. По първоначални данни обаче нежността проявявала свойствения си инат и вероятно леденото мъжко хоро нямало да бъде съвсем мъжко.


Колко точно от двата пола ще се включат в хорото още не е известно. Всеки желаещ трябва да се запише или в местната църква „Св. Атанасий“ или във фейсбук страницата „Ледено хоро“. Имената били необходими за поименна благословия на участниците в благородното начинание.

Г.Христов

Парите от премията отидоха за болно дете
Харманлийци плашат харманлийки не с ледените води, а с допинга преди това
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини