От х:

Днес в x:

400 от Баните скачат на владиката в Пловдив

Християни и мюсюлмани от Хасковските Минерални бани се обединяват и начело с кмета Мюмюн Искендерще настояват пред Пловдивската митрополия за среща с дядо Николай. Хората искат разговор с него заради мълчаливия му отказ да разпише финалния договор за ремонтите на три от църквите в общината.

Пари за реставрацията на храмовете в Минерални бани и селата Сърница и Сусам общината е осигурила чрез еврофондовете.

Фирмата, която ще извърши дейностите, е посочена преди време от самия митрополит, затова в Баните недоумяват къде е разковничето на инатлъка му да финализира документите.

Първите опити за изясняване на въпроса са със способите на „тихата дипломация“, обясни Мюмюн Искендер. През последните два месеца той е изпратил поне 5 пъти делегати за разговори с митрополита, но резултат няма.

Според един от слуховете дядо Николай не разписва за ремонта заради това, че кметът на общината е мюсюлманин.

Ако парафът за реставрацията на храмовете не бъде сложен до седмица, общината ще изгуби 1.2 млн. лв. Крайният срок за църквата в Минерални бани “Св. Георги“ е 15 декември, а за другите два храма изтича през февруари догодина. Заради кратките срокове хората от Баните са категорични, че ще са твърди пред вратите на митрополията. Те ще настояват за среща с владиката.

Искам да седнем един срещу друг и да се изчисти проблема. Просто искаме да доведем започнатото докрай. Църквата трябва да върши богоугодни дела и затова недоумяваме какви са причините дядо Николай да не разписва. Имаме проект и за възстановяването на две джамии - в селата Сърница и Караманци, но там не сме срещнали трудности досега. Затова мюсюлманите подкрепяме изцяло християните и отиваме заедно в Пловдив“, коментира кметът Мюмюн Искендер.

За уточняване на действията утре той събира всички църковни и джамийски настоятелства. Единствено засега от плана се дистанцира отговорникът за банските църквите отец Серафим.

Очаква се в понеделник между 200 и 400 души от минералните бани от различни религии да се стоварят пред дверите на Пловдивската митрополия.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини