От х:

Днес в x:

Ученици цъкат вот за Крумчо във финалния кръг на "Чудесата"

Местен патриотизъм тресе Димитровград покрай резултатите от втория кръг на Топ 10 в класацията „Чудесата на България“. 
 
Гордостта на региона -неолитния младеж Крумчо, който се съхранява в историческия музей на бригадирското градче, излезе от междинния кръг на онлайн класирането на трето място, след Цари Мали град край Белчин и Златото на гетите в Свещари. В първия беше фаворит.
 
Крумчо продължава напред в надпреварата на  трети тур от кампанията, която ще определи с кои археологически открития на новото хилядолетие се гордеем най-много. Тя ще стартира от  1 ноември - Деня на будителите  и ще продължи до 17 ноември, когато ще станат ясни трите обекта, събрали най-много гласове във националния вот.
 
За да подкрепят Димитровградското чудо от местната община призовават хората в региона да гласуват активно за Крум.
„За Димитровград е безспорен успех е, че находката от Кара дере на неолитния младеж Крумчо е в челната тройка на "Чудесата на България”. Надявам се, че на финалния кръг  ще успеем отново да се класираме в челната тройка. Трудно ще е, защото влизаме в битка с големи градове, но пък досега доказахме, че има ли кауза и малък град като Димитровград може да я отстоява. Благодаря на всички, които досега ни подкрепиха и от другите градове", заяви кметът на Димитровград Иво Димов. Той обяви, че на хвърлената ръкавица отпреди време от страна на Кърджали за Перперикон, Димитровград ще отговори дипломатично.
 
Кметът вече се срещна с директорите на училища в региона и им постави задача да мобилизират учениците, които досега са били  по-встрани от местната кауза. „Така младите хора от една страна ще  получат  своя урок по история, а от друга, за да се научат да застават зад каузите на своя роден край", добави Димов.
В топ 10 на „Чудесата“ попадна и друг уникален обект от хасковски регион - комплексът „Глухите камъни“ край с. Малко градище, Любимец. Той се класира на 5-то място и също продължава в надпреварата.
 
„Глухите камъни“  заслужават да са № 1 в класацията, защото са наистина уникално място. Проучвания от археологът Георги Нехризов обект тепърва ще изненадва и очарова. Всички прогнози на специалистите са край Малко Градище ще излезе нещо по-велико от Перперикон, затова хората трябва да гласуват за бъдещето на този обект!“, призова кметът на Любимец Анастас Анастасов.
 
М. Манолова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини