От х:

Днес в x:

След скандала с рояла, Чучков изнася концерт на „Блютнер“ в Димитровград

Последни приготовления на Блютнер-а, на който ще свири маестро Чучков

Роял „Блютнер“ ще засвири на димитровградска сцена утре вечер.

На ценния инструмент сяда не кой да е, а българско величие в световната инструментална музика - професор Виктор Чучков. Маестрото ще изнесе от 18.30 ч. на вход “свободен“ в театър „Апостол Карамитев“ популярния си концерт „Бисери от клавирната музика".

За целта роялът от титулования бранд беше преместен на сцената на театъра под ръководството на най-добрия реставратор у нас маестро Петър Димитров. Блютнерът, на който ще свири Чучуков, беше открит в бившето кино „Химик“ по време на инвентаризация на ценностите на територията на Димитровград, след скандала с поругания роял в Младежкия център преди месец.

Съдбата на разфасования марков инструмент обаче е нерада, отсече специалистът, който огледа частите му за пореден път на място днес заедно с кмета на града Иво Димов.

Според специалистът възстановяването му ще струва поне 50 бона. Ескпертното заключение на маестро Димитров е, че преди да бъде разсечен рояла е бил в доста добро състояние и общината е трябвало да инвестира известна сума само за смяната на счупените му крака. При раздробяването му обаче са изгубени три от основните му части. 

Тъй като частите за тази марка инструменти държат цена, освен това се правят само по поръчка във фирмата-производител. Затова по-реалистичното действие в случая е вместо да се реставрира, поругания инструмент да се използва като донор за други рояли в страната, които се нуждаят от реставрация. Частите му ще могат да спасят от вечно замлъкване поне 60 други „Блютнер“-а, които се нуждаят от поправка.

В общината са обмисляли като вариант остатъците от разпочупения клавир да бъдат събрани и той да се превърне в интериор. В крайна сметка обаче мнението и на специалиста и на кмета на града се обединило, че ще бъде тъжна гледка инструментът без душа да бъде превърнат в мебел. 

Димитров похвали община Димитровград за грижата за останалите ценни рояли в града. Той обаче заяви, че за да не се допуска повторно случка като тази в Младежкия център, държавата трябва да се заеме на с инвентаризацията на скъпите е ценни инструменти у нас. Маестрото предлага да бъде изготвен списък на национално ниво, в който да бъдат описани тези инструменти и състоянието, в което се намират те.

 

М. Манолова

 

Петър Димитров пред лирата на поругания клавир
Кметът Иво Димов оглежда с тъга частите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини