От х:

Днес в x:

Журналист лобира пред депутати за кръстосаното донорство

Сърдечно трансплантираният преди два месеца журналист Георги Пеев ще лобира за кръстосаното донорство у нас. Според сега действащото законодателство е разрешена трансплантацията само от трупен донор или от роднина на болния. Според главния редактор на в-к „ Хасковска Марица“ обаче освен важното осъзнаване на обществото за дарителския жест, много важно и необходимо е и прекрояването на нормативната база. Според Пеев ако се разреши така нареченото „кръстосано донорство“, повече чакащи трансплантация ще могат да се подложат на жизнено необходимата интервенция.

Кръстосано донорство“ означава, че органи могат да се дадат не само от близките на пациента, но и от друг човек, който пък е несъвместим със свой близък, нуждаещ се от трансплантация.

Затова Георги Пеев е твърдо решен да използва професионалните си контакти с местните депутати за висша социална кауза. Журналистът е с намерение да инициира среща с осемте народни представители от региона, за да търси подкрепата им в НС за дебат и поставяне на въпроса за кръстосаното донорство на ниво парламент.

След присаждането на сърце, Георги Пеев ще претърпи идния месец още една интервенция - присаждане на бъбрек. Като подходящ донор за него още преди година изследванията посочиха майка му.

След първата операция Жоро се възстановява добре. С надежда очаква втората серия от "Сървайвър“-а си, както го нарече преди време пред Haskovo.net, в селската фамилна къща в Долно Белево и вместо фразата „Втори шанс“ предпочита друга: „Животът продължава“.

Интервю с Георги Пеев можете да видите тази вечер в новините на ETV.



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини