От х:

Днес в x:

Харманлийци скачат срещу бежанците, Лисков зад тях

Кметът Михаил Лисков застана зад протеста на харманлийци срещу настаняването на бежанци в града. Градоначалникът съобщи, че при него вече има депозирано протестно писмо от живеещите в блоковете до бившата казарма. По първоначална информация центърът ще е от затворен тип, а чужденците ще пребивават в него до седмица.

Военните сгради бяха определени като лагер за бежанци още преди година. За ремонта и преустройството им в столови и лазарет МС отпусна 200 хиляди лева. Първоначално теренът беше определен за разпъване на палатки при обявяването на бежанска криза. Преди десетина дни вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви казармите в Харманли като последен вариант за бегълците.

От снощи обаче там започна разтоварването на фургони. До две седмици в тях трябва да бъдат настанени 150 емигранти. Центърът има капацитет да поеме до 300 души.

Според Михаил Лисков настаняването на бежанци в града е същинска „екологична бомба“. Той недоумява как хора ще бъдат настанявани във фургони на прага на зимата. Освен това според него в бившите казарми няма нормални условия за живот. Заради броженията кметът вече е разговарял с депутатите от БСП от Хасковския регион, които да внесат официално питане в парламента защо точно Харманли е определен като място за прием на бежанци.

Подробен репортаж гледайте по новините на ЕTV от 19.30 часа.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини