От х:

Днес в x:

Туристически пътеки в баните водят по стъпките на римските легиони

Туристически пътеки в Минерални бани ще водят по стъпките на римските легиони.

Общината вече одобрен проект и за трасета, през всички културно-исторически и природни забележителности на територията й.

Все още обаче се очаква финансиране, за което е необходимо разписването на документ за съгласуване с Министерството на културата. 72 са интересните обекти, свързани с историята или пък изваяни от природата в Минерални бани, които са не само с местно, но и с национално значение.

Намерени военни дипломи от III век свидетелстват, че целебните води в района, сравняван в Европа единствено с Карлови вари, са използвани още от римските легиони в Тракия. Според една от легендите, след триумфа над Теодор Комнин в прочутата битката край Клокотница, цар Иван Асен II изпратил ранените си воини да се лекуват край днешните Хасковски минерални бани.

И до днес като част от местния фолклор е останал големият събор „Банско одуше“. За него има памет, че от векове е почитал паметта на загиналите в битката при Клокотница.

Името на Комнин е свързано и с друг от митовете в баните. Преди да излезе в битка срещу българите, епирският владетел преспал в крепостта Голямото градище. Именно там му се присънил Свети Дух, който му предрекъл, че алчността му ще затрие голямо царство.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини