От х:

Днес в x:

Харманли търси своите герои

Уредникът Добромир Атанасов показва Мемориалният комплекс където ще бъдат изписани имената на героите

18 бележити възрожденци с принос за Харманли ще бъдат изписани на паметна плоча в мемориален комплекс на централния градски площад. Имената в почетния списък са предложени на обществено обсъждане до 20-ти март, като има възможност този списък да се удължи. Накрая, бележитите личности ще бъдат увековечени на камъка по случай 135 години от Освобождението на България. 

Идеята за обществено обсъждане се родила след като през миналата година общината започна да попълва мемориалния комплекс с имената на загиналите в Балканската война. През 2012-та се честваше 100 годишнината и. Оказа се обаче, че списъкът не бил пълен и встрани останали имената и на други герои, дали живота си за освобождението на България. Затова сега се дава възможност на колективната памет на харманлийци да попълни пропуските, обясни уредникът в местния музей Добромир Атанасов. 

В списъкът на почетните възрожденци има 4 групи имена. Първите са на участвалите в църковно-националните борби на българския народ. Във втора и трета група са участници в руско-турската освободителна война и опълченци. В последната група са деятели, взели пряко участие в Съединението на Княжество България и Източна Румелия. 

На останалите и все още празни плочи в мемориалния комплекс, ще бъдат изографисани имената на харманлийските герои от Първата и Втора световни войни. Това ще стане на годишнини от тези събития.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини