От х:

Днес в x:

Нова наредба: Правят отделни алеи за кучета и деца в Димитровград

Бездомните кучета да намалеят с 50% през 2014 година е една от целите на наредбата и Общината

Увеличаващата се популация на бездомните кучета и занижения контрол над домашните любимци в Димитровград са две от причините Общината да прибегне до създаването на нова наредба за отглеждането на четериногите.

Това стана ясно снощи по време на публичното обсъждане на въпросната наредба в зала "Гросето". В нея са заложени няколко мерки, чрез които от администрацията се надяват да овладеят проблема.

На първо място това е работещ приют за безстопанствени кучета и създаване на кастрационен център в него.

Кастрацията е основното, с което ще бъдат ограничавани бездомните животни, поясни експертът Диана Дончева.

Втора мярка е задължителната регистрация на домашните кучета и контрол върху отглеждането им.

Като трета важна точка в наредбата е посочено създаване на специални алеи за разходка на кучета и кошчета за събиране на изпражненията им от стопаните.

В тези алеи няма да имат право да се разхождат хора с малки деца. По същия начин, местата за разходка на малчуганите ще са забранени за четериногите и техните стопани с помощта на специални табели.

Като четвърта мярка е заложено организирането на образователни кампании сред населението за работата на Общината по този проблем. Целта е да се намали изхвърлянето на нежелано кучешко потомство и да се формира отношение към животните у хората.

В нормативният акт е предвидено и създаването на мобилни групи, които ще реагират на сигнали за проблеми с домашни или бездомни животни. Глобите при нередности ще варират от 50 до 500 лв., стана ясно по време на обсъждането на наредбата.

Темата за кучетата за мен е обществена и изключително важна, подчерта по време на обсъждането на наредбата кметът Иво Димов. Той припомни, че приютът за кучета вече е готов и разполага с шест клекти, които към момента са достатъчни. В напреднал етап са преговорите с австрийската фондация, която ще помага в обгрижването на животните. Градоначалникът се надява в началото на март споразумението с чужденците да бъде факт.

В края на срещата стана ясно, че от Общината се надяват да намалят популацията на бездомните кучета с 50% през 2014 г., а до 2015 г. намалението да достигне до 85%.

Момент от обсъждането на новата наредба в зала "Гросето"

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини