От х:

Днес в x:

„Да“ пак след 50 години

След 50 години семейство Тоневи пак седнаха край младоженческата трапеза

Двойки с 50-годишен семеен стаж си спомниха младостта и деня, в който са се врекли във вярност отново. Половин век по-късно те се събраха на обща символична сватба в Деня на християнското семейство в културния дом на Харманли. От 11 години на този ден общината съвместно с местния Демократичен съюз на жените организира ритуала.

За първи път, тази година най-младата двойка от сключилите брак през 1962-ра година Елена и Тоньо Тоневи, донесоха сватбените одежди на булката.

Запазила чара и вдъхновението от 18-та си годишнина, когато срещнала 5 години по-големия от нея Тоню, Елена си спомня като бял ден сватбата си. За церемонията по подписването тя носила бледожълта рокля от тафта с фуста. На сватбата пък била според традицията с бяла. И двете й премени са ушити при тогавашната топ модистка на Харманли Петрана. „ Беше като пеперудка“, описва булката си 50 години по-късно съпругът й Тоню.

Двамата споделят, че тайната на дългогодишното съжителство е отстъпчивостта. И ако това е солта на брака, пиперът е любовта. „Няма ли искрица, все нещо остава недоизказано,“ категорична е Елена. Въпреки, че с носталгия си спомнят за сватбеният си ден, все пак и двамата са категорични, че има две по-големи събития в живота им-раждането на дъщеря им и на внука.

За съжителството без брак Елена смята, че е добър вариант младите да се опознаят преди да се вземат завинаги, но е категорична, че бракът като институция трябва да остане.

Като на всеки празник, сватбарите-юбиляри получиха подаръци. Кметът на общината Михайл Лисков им беше подготвил поздравителен адрес. От общината те получиха купи за спомен, а от Демократичния съюз на жените-снимка в рамка и саксийно цвете. Трапезата на сватбата също беше стегната от организаторите.

Младите таланти от детската градина „ Пролет“ пък поздравиха беловласите семейства с песни и танци.

М. Манолова

След 50 години брак, двойките  танцуваха пак като на 18
юбилярите се събраха покрай тортата за обща снимка за спомен
малчовците от детската градина поздравиха двойките за златната им сватба
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини