От х:

Днес в x:

Давид срещу Голиат на народните борби в Симеоновград

Митко Дениславов /вляво/ готов за борба

Репродукция на библейската притча за Давид и Голиат видяха стотици симеоновградчани, на традиционните народни борби свиквани в началото на есента в града на Марица. С лъвски кураж, 10-годишният мъник Димитър Дениславов от гр. Мъглиж скочи за борба с 5 години по-голям съперник. Разликата в ръста бе още по фрапираща-поне половин метър в полза на баткото. Това не смути нахъсаното хлапенце, което непрекъснато атакуваше краката на опонента. Момченцето дори не направи физиономия на болезнените захвати зад тила, използвани от доста по опитния си съперник. Въпреки, че в интерес на истината, баткото го пазеше.

Неравностойността на схватката умили цялата разнородна публика на борбите. Поне десетина души поискаха двубоят да бъде спрян. От журито обаче невъзмутимо обявиха-това са народни борби, а народните борци не си избират съперника. Или го надборват или ги борят! За разлика от притчите, тук Голиат победи. Но Митко заслужи спонтанни аплодисменти за куража си. „Няма да мачкаме самочувствието на момчето, като има хъс да се бори-да се бори, така се става победител“ коментираха развълнувани хора, от десетилетия подвизаващи се в борбата. Под сурдинка се твърдеше, че „мъжкарите“ са на изчезване, за сметка на паркетните фитнес лъвове с гелосани прически. Истинският борец се бори с равностойни или по-силни, не мачка по-слаби.

Това е Мъж, другите са само чаршафени герои.

По-мъже бяха и няколко крехки девойки, на по 10-12 години, които се престрашиха да се сборят пред тълпата. Момиченцата си спретнаха здрави сблъсъци в името на победата. После си стиснаха ръцете.

По-големите предложиха истинско шоу, при това в холивудски смисъл на думата. Равностойните се бориха до дупка, без да се щадят. Там където имаше явна разлика в уменията, по силният задържаше схватката, за да продължи по-дълго, в името на шоуто. Завършваше я само, когато имаше шанс за атрактивно мятане или туш.

Организаторите, дългогодишният стожер на борбата в града Росен Бонев и община Симеоновград, по достойнство бяха призирали героите. За победителите имаше осигурени две телета и 100 килограмов коч. Плюс парични награди до 200 лв. За щедрият награден фонд, на който можеха да завидят много състезания от официалния спортен календар, допринесоха и купищата спонсори. Фирма „Меди-Рос Калоян Желязков“ спонтанно дари едното теле, освен че бе ангажирана с част от останалите награди.

На събитието присъстваше и традиционният приятел на борбата, депутатът Иван Петров. Компания му правеше и колежката в народното събрание Фани Христова. Към официалните гости се присъедини и генерал Нонка Матова, звездата от спортната стрелба на България от близкото минало.

Над 120 борци от 15 селища, мереха сили на народния тепих/земята/ в Симеоновград. Голямото теле от 300 кг взе националният състезател Димитър Бояджиев при най-тежките. 150 кг теле прибра победителката при дамите Ива Росенова от Симеоновград.

Г.Христов

Мъникът не пожела да се откаже дори когато бе "нагънат" от баткото
Големите се тръшваха безжалостно на сухата земя
Полусуплес, полуцентур и забивка в земята
Кеф на сянка
Голям кеф
Подръчно
На стръвта на жените можеха да завидят много мъже
Ива Росенова смачква опонентка
Други пък се душат
Фани Христова се ръкува с организатора Росен бонев под одобрителния поглед на Иван Петров
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини