От х:

Днес в x:

Финалният сблъсък е днес

Тази вечер от 21.45 часа на олимпийския стадион в Киев ще се играе финалът на ЕВРО 2012 между отборите на Испания и Италия. Двата тима окупираха световния и европейски връх в последните 6 години, а еврофиналът ще е своеобразен връх в съперничеството между двата отбора.

Испания и Италия са се срещали седем пъти на финалите на големи първенства, като испанците нямат победа в редовното време. Те могат да се похвалят с победа след дузпи на Евро 2008 след 0:0 в редовното време и успех при дузпите. Двете им други срещи са в предварителни групи и са завършили 1:1

Ако Испания спечели титлата, ще се изравни с Германия по брой на спечелени финали. Испанците са европейски шампиони през 1964 и през 2008 година, а през 1984 г. губят финала.

Италия има една европейска титла, през 1968 година. Тогава адзурите побеждават Югославия на финала. През 2000-ата година те достигнаха до финала, когато отстъпиха на Франция с 1:2 след продължение.

Финалът на Европейското първенство никога не е завършвал след изпълнение на дузпи в предишните 13 издания. Двата финала с най-малко отбелязани голове са през 2004 г., когато Гърция бие Португалия, както и преди четири години при втората титла на Испания и успеха им на финала срещу Германия.

Девет от 14-те футболисти на Испания, които играха на финала на Евро 2008, и сега са в състава. Това са Шави, Икер Касияс, Серхио Рамос, Чаби Алонсо, Андрес Иниеста, Давид Силва, Сеск Фабрегас, Санти Касорла и Фернандо Торес.

Четирима от шестимата испанци, които бяха включени в идеалния отбор на Евро 2008, сега липсват. Заради травми от сметките на Висенте дел Боске отпаднаха Карлес Пуйол и Давид Вия, а вече не са в отбора Карлос Марчена и Маркос Сена. Единствените оцелели са Шави Ернандес и вратарят Икер Касияс.

Марио Балотели може да стане едноличен голмайстор на Европейското първенство, ако отбележи един гол. Той е един от петимата футболисти с по 3 гола. Останалите четири са Алан Дзагоев (Русия), Кристиано Роналдо (Португалия), Марио Манджукич (Хърватия) и Марио Гомес (Германия). Трима испанци са с по два гола: Фернандо Торес, Сеск Фабрегас и Чаби Алонсо.

Испания, която е актуален световен и европейски шампион, може да продължи своята поредица от безгрешни мачове. Последното им поражение в официален мач е от Швейцария на Световното първенство през 2010-а година. Сега испанците имат 17 победи от 19 мача. Единствените им равенства са 1:1 с Италия в груповата фаза и 0:0 срещу Португалия на четвъртфинала. В тези 19 мача испанците са допуснали едва осем гола и са запазили мрежата си суха. Италианците имат едва две загуби в последните си 19 мача на Европейско първенство, включително поражението с 0:3 от Холандия на Евро 2008 и поражението на финала през 2000-ата година от Франция на финала.

Финалът на Европейското първенство по футбол ще бъде наблюдаван от 150 милиона души, съобщи УЕФА на официалната си страница. Закриването на първенството ще продължи едва 12 минути преди мача. В хореографията на цялото това шоу ще бъдат ангажирани 600 доброволци. Малко преди началния съдийски сигнал на последния мач германската попзвезда Оушана ще изпълни и химна на турнира „Вечно лято“.

Постановката на Олимпийския стадион в Киев включва залагане и на колорита от цветове на знамената на 16-те страни, които участваха на Европейското първенство, както и ще бъде изразено мотото на УЕФА за първенството единство, съперничество, страст.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини