От х:

Днес в x:

Ивет е европейска шампионка!

Ивет Лалова е новата европейска шампионка в спринта на 100 метра гладко бягане на първенството на Стария континент по лека атлетика в Хелзинки.

Българката, която стартира в четвърти коридор, измина трасето с време 11 секунди и 28 стотни.


На второ място завърши Олесия Пов от Украйна, а трета остана Лина Гринчикайте от Литва.

Това е 36-и медал за България от европейските първенства по лека атлетика и първи златен от шест години. Последният подобен успех постигна Ваня Стамболова през 2006 година, когато надбяга конкуренцията на 400 метра гладко бягане в Гьотеборг.

Лалова дойде в Хелзинки с ясната цел да се бори за титлата в дисциплината. Тази вечер тя доказа, че е най-бързата европейка в последните две години.

Българката оглави ранглистата на континента за 2012-а година в сериите вчера, след като спря хронометъра на 11.06 сек. В полуфинала тя финишира първа с 11.26 сек.

Победата на спринтьорката ни носи още по-голяма тежест, тъй като Ивет детронира европейската шампионка от Барселона 2010 Верена Зайлер (Гер). Германката дори не стигна до медалите, а финишира шеста с 11.42 сек.

Медалът на Лалова е 36-и за България от европейски първенства, както и втори на 100 м. Анелия Нунева беше вицешампионка в Щутгарт през 1986 г., когато финишира за 11.04 сек.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини