От х:

Днес в x:

Съдът: Приемаме и жалби за глоби, които по закон не се обжалват

Теодора Точкова - между българските и европейските закони

След публикуването на материала „Защитата на правата човека е лесна работа, когато се знае и името на човека“ (виж вдясно в "още по темата"), на редакционната поща се получи писмо от Теодора Точкова, председател на административния съд в Хасково. Публикуваме го изцяло като право на отговор, без никаква намеса в текста.

По повод публикуваната на 21. 02. 2012г. в интернет страницата на електронната медия haskovo.net статия със заглавие „ Защитата на правата на човека е лесна работа, когато се знае името на човека” и отправените в текста внушения за наличие на специално отношение от страна на магистратите в Административен съд- Хасково към Община Хасково и в частност към Кмета Георги Иванов, желая да се възползвам от правото на отговор на ръководената от мен институция:

В статията изрично се сочи, че по делото за наложената на Община Хасково „имуществена санкция” в размер на 5000 лева, Административен съд- Хасково, за да отмени определението на районния съд, е приел, че предвидената в Закона за устройство на територията необжалваемост на наказателни постановления, с които се налага „ глоба” или „ имуществена санкция” в размер до 5 000 лева, противоречи на разпоредбите на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. На това се противопоставя твърдението, че ако гражданин обжалва фиш за неправилно паркиране на стойност от 50 лева в съда, последният ще откаже да разгледа жалбата с мотива, че наложените глоби до 50 лева не подлежат на обжалване, въпреки „императивните текстове на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи”.

Така изведените в статията изводи за различно третиране от страна на Административен съд- Хасково на граждани и юридически лица са неверни, подронващи доброто име на съда и създаващи впечатление у читателите на интернет страницата на haskovo.net за „услужливо поведение” на работещите в съда магистрати към отделни лица и организации.

Неверността на горепосоченото твърдение се корени в несъбирането на достоверна информация относно практиката на Административен съд- Хасково по подобни дела, респ. до представяне на силно изкривена информация с неясни източници. В последната си практика, чието начало е поставено значително преди постъпването в съда на визираното от автора на статията дело на Община Хасково, Административен съд- Хасково еднопосочно и безпротиворечиво е приемал, че всички предвидени в българското законодателство ограничения на правото на обжалване, свързани с размера на наложеното наказание, противоречат на разпоредбите на по-висш по ранг нормативен акт, какъвто е Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

В заключение желая да посоча, че Административен съд- Хасково прилага действащото законодателство по един и същ начин спрямо всички лица. Изразявам и пожелание, че при извършване на преценката на работата на ръководения от мен съд, медиите, включително и haskovo.net ще отразяват дейността ни обективно, включително като събират нужната информация при изграждането на крайните си изводи. Правосъдието е основа на държавността, като всяването на съмнения относно начина на вземане на съдебните решения, не засяга само възприятието на обществото за безпристрастност на съда, а и намалява вярата и доверието на гражданите в способността на Държавата при нужда да ги защити.

Председател на Адм. съд - Хасково: Теодора Точкова

Бел. Ред. Декларацията на съда, че разглежда и жалби на граждани, недопустими според националното ни законодателство, но подлежащи на обжалване според европейската конвенция за правата на човека, е достойна за адмирации. В разговор с шефката на съда Теодора Точкова поисках да ми покаже поне едно дело, в което хасковският административен съд е разглеждал обжалвана глоба за 50 лева. Тя обеща да открие такова и да ни го изпрати.

Чакаме.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини