От х:

Днес в x:

Олу дере преля, Харманли под вода. Бедствие в Стойково

Минути след 10. часа приливна вълна заля Е-80

Драмата на юг от Хасково е пълна. За броени минути значителен участък от град Харманли остана под вода, заради преливане на река Харманлийска, известна като Олу Дере. Целия участък от моста, до изхода на магистралата, е залят. В най-ниската част, около бензиностанция Петрол и хипермаркет Лидъл нивото на водата е вече два метра. Почти целия Харманли е без ток. Заради опасността от късо съединение EVN изключи тока в по-голямата част от кварталите. Поне две дузини наводнени до таван коли блокираха всякакво движение по Е-80 още до обяд. Ситуацията бе видяна в първо лице на Haskovo.net.

Към 10.10 часа две педи вода по Е-80 , през Харманли създаваше илюзията за проходимост по международния път. Върволица от коли и Тирове, бавничко преминаваше на първа скорост из 100-те метра залят път. В този момент, за минути нивото на водата скочи с 10-на сантиметра. Уж малко, но достатъчно да изкара от строя ел системите на всички леки коли. В един момент, 10-на возила „замряха“ на пътя. Тировете продължиха. До след още 10 минути, когато дълбоката вече близо метър вода блокира и тях. Според местните, била се скъсала дигата на Олу дере. Отчаяни собственици на коли плащаха на земеделски трактори да им измъкнат колите. Към 11.00 обаче тракторите категорично отказаха да влизат. Водата вече бе 1.50 метра и повечето коли бяха залети до таван. Освен това трактористите посочваха с основание, че трябва да се гмуркат в ледената вода за да достигнат до куките на колите. Цялата налична техника на Гражданска защита и пожарната, заедно с армейски машини пък бяха препратени към Бисер, където има жертви. Към 13.30 движението от Харманли в посока Хасково бе окончателно преустановено.

По последна информация за село Бисер, загинали са трима възрастни и трудноподвижни мъже, вероятно по леглата си, които са били пометени от приливна вълна рано сутринта. Вълната с височина три метра, дошла от скъсаната дига на язовир Иваново. Половината от къщите на селото са се срутили, централната част е почти изцяло под вода. Десетки машини на всички сапсителни служби продължават операциите по изваждане на хората. 100-на души са спасени, в неизвестност обаче са още доста.

Драмата не подмина и хасковско. Уникален късмет са извадили двама мъже, баща и син, пътували към хасковското село Стойково. Пътят бил наводнен от същата Олу Дере, но 50 годишният Мартин решил да рискува. В колата му бил 22 годишният му син Николай. По наводнения път, обаче занесъл Тир. Тежкото возило се преобърнало, ударило движещата се зад него лека кола и я преобърнал по таван. Мартин и Наско успели някак си да се измъкнат и се покатерили върху колата. Водата вече била достатъчно дълбока и бърза, и те не се решили да тръгнат пеш. Часове по-късно са били спасени с хеликоптер, поради пълната невъзможност до тях да стигне спасителна техника. Двамата са настанени в хасковската многопрофилна болница в окаяно състояние. Към момента, положението им е стабилно, няма опасност за живота информираха от МБАЛ Хасково. От там са приготвили 5 реанимобила за спасителни мероприятия. Една от линейките, оборудвана със животоспасяваща техника и анестезиолози е в село Бисер. Останалите са на разположение за спешни повиквания из хасковско, каза директорът на болницата д-р Славчо Близнаков.

Към настоящия момент, Стойково, Динево и Родопи са залети с вода. Засега няма информация дали бедствието там е достигнало същите размери като в харманлийското Бисер.

Подробности с картина от бедствието което споходи региона, вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Така изглеждаше колата на Haskovo.net в този момент
5 минути по късно започнаха да закъсват и тировете
Отчаяни шофьори мъчеха да избутат загасналите си коли
Поредния прилив удави всякакво движение към 11 часа
11.30-в центъра на Харманли пред хотел Хеброс
Пак от там

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини