От х:

Днес в x:

Агент Мишо благослови освобождението на Харманли

Дядо Галактион почете освобождението на Харманли

Старозагорският митрополит Галактион известен още като агент Мишо от държавна сигурност, днес участва в празнична литургия в Харманли по повод годишнината от освобождението на града от турско робство. В местната църква свети Атанасий, чийто имен ден се чества днес, Галактион попя на вярващите и благослови обредните хлябове, препълнили божия дом. После получи целувки по ръката, защото се смята че миряните получават опрощение на всички грехове ако нацелуват владика.

Галактион стана известен далеч извън границите на епархията си, след като се разкриха скандални подробности за участието му в ръководството на тъканната банка, а както се и оказа, е имал и агентурно минало в държавна сигурност. Впрочем не е изключение, 11 от 15-те митрополити на българската православна църква са били агенти на ДС, според комисията по досиетата. Всички владики са работили в Шести отдел, който отговарял за борбата с политическата диверсия.

На днешният ден се навършва 134 години от освобождението на Харманли от турско робство. Настъпващите руски войски правят това с цената на 9 кавалеристи от ескадрона на московските драгуни. Пред неговия паметник, кметът на общината Михаил Лисков и деца от близката детска градина поднесоха венци и цветя на скромна церемония.

Г.Христов

Преди целуването на ръка

Първи за опрощение, се наредиха местните свещеници
Дечицата почетоха загиналите герои с венци и цветя
Минута мълчание от кмета Михаил Лисков/вляво/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини