От х:

Днес в x:

Шампионките Стоеви бягат от Хасково заради треньора

Светослав Бояджиев

Европейската шампионка Стефани Стоева и сестра и Габриела, медалистка от първенството на стария континент, вече няма да се състезават за Хасково. Причината е треньорът им в хасковския клуб Станимир Бойчинов. Това обяви на нарочна пресконференция бащата на момичетата Светослав Бояджиев. „От 1-ви януари 2012 година, двете вече няма да са състезателки на БСК Хасково“, цитира текста на официалното си писмо до Българската федерация по бадминтон, Бояджиев. От 18-ти декември пък Бойчинов вече не е техен треньор, категоричен бе бащата. Причините били лични и не подлежали на коментар.

Това естествено не се хареса на присъстващите журналисти, които учтиво припомниха на родителя, че те не са пресаташета, за да разпространяват декларации. Още повече, че са повикани именно от Бояджиев, за...да се сложи край на спекулациите в медиите“. След истински кръстосан разпит, Бояджиев предложи две причини. 1. Треньорът не обръща достатъчно внимание на двете деца, заради многото си ангажименти с други състезатели. За втората и далеч по-сериозна причина, бе повикан известният в цяло хасково спортен масажист и рехабилитатор Стайчето. Той потвърди, че през март тази година, Габриела е заминала сериозно контузена за европейското първенство във Финландия. Това предопределило бързото им отпадане и „хвърляне на вятъра на две години труд“. Европейските в бадминтона са на всеки две години. Това не е първият подобен случай, а нелекувана травма може да сложи край на кариерата на всеки състезател. Габи имала сериозно изкълчване на пръстите на десния си крак. Получила го е на лагер сбора на националния отбор, на който Бойчинов е помощник- треньор. Родителите не били уведомени.

Имало опити за изглаждане на разногласията с хасковския клуб, при това с посредничеството на шефа на националната федерация Пюзант Касабян. На родителското тяло било заявено, че ако сестрите останат в Хасково ще бъдат тренирани само от Бойчинов, с когото работят през последните 6 години.

Haskovo.net попита как така, за тези 6 години е нямало недоволство от треньора. И защо именно сега, когато Стефани стана първата българска еврошампионка по Бадминтон/ през ноември в Португалия, на първенството до 17 години/, треньорът стана неудобен? Отговорът бе, че отдавна имало недоволство, а Бойчинов не е толкова незаменим, защото сестрите са откритие на други треньори и са развивани и от други специалисти.

До края на март следващата година, момичетата ще бъдат трансферирани в софийските Люлин или НСА, а има и вариант да заиграят зад граница. Интерес към тях има от Германия, Австрия и Дания. Дори и тези трансфери да не станат, в никакъв случай вече те няма да гонят перцето за Хасково. Не и с треньор Станимир Бойчинов.

Светослав отдавна се е месил в подготовката на сестрите. Той не признава никаква система-треньор, клуб, федерация. Всичко е заради пари, от бъдещите трансфери на децата. Това коментира за Haskovo.net Станимир Бойчинов. Той отхвърли конкретните обвинения с ирония.“Ако аз не се занимавах специално с децата, как Стефани щеше да прегази всички на европейското и то с по 10 точки разлика?“ Бойчинов отрече да е знаел за контузия. Националният отбор си имал лекар, той отговаря за физическото състояние на националките-посочи треньорът.

Скандалът оставя Хасково без поредната си спортна перла. Заради липса на финансова подкрепа и добра база, хасковския тенис талант Григор Димитров напусна родния си град и продължи развитието си в Черно море-Елит. Впоследствие стана първа ракета на България по тенис и шампион на Уимбълдън и Ю ес Оупън за младежи.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини