От х:

Днес в x:

Емин нареди изложба на мегдана в Големанци

Емин Емин до една от своите пластики

Изложба от 35 свои пластики нареди днес скулпторът Емин Емин в двора на кметството в родното си село Долно Големанци. Изложбата е в чест на 15 септември, много ученици след официалното откриване на учебната година минаха да я видят, каза за Haskovo.net художникът.

Изложбата на оригиналните дървени пластики е под надслов „Началото бе тук“. „Нарекох я така, защото в тази зала (на кметството) в центъра на Големанци бе първата ми изложба в далечната 1984 година, още в комунистическо време“, обясни Емин. Оттогава авторът е имал 25 самостоятелни и над 30 участия в общи изложби. В момента две негови творби са изложени в галерия „Форум“ - в общата изложба на дружеството на хасковските художници за празника на града.

„Исках да покажа мои неща и в родното си село. Нека хората да видят нещо интересно, изкуството и тук. Иначе гледат само тютюн и корнишони“,обясни замисъла си Емин.

Пластики на хасковския художник са купувани от ценители в много европейски държави, както и САЩ. „Повече се купуват малките, сувенирни неща. По-големите трудно намират купувачи, но те са и по-скъпи“, обясни Емин.

Авторът намира материал за бъдещите си творби в полите на Родопите. „Тръгвам от Хасково и стигам до Момчилград пеша. Вървя цяла седмица, спя на палатка. Така намирам интересни корени, от които после става скулптурна композиция. Обикновено още с първия поглед виждам как ще изглежда, после в процеса на работата върху дървото избистрям замисъла“, разказа авторът

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини