От х:

Днес в x:

Парко си бута оранжерията, Йовов вилата, останалото под багерите

Багерите започнаха "Веселото" село

ДНСК започна разрушаването на 15 незаконни постройки в митничарското село Ставри Димитрово. Масивни и леки конструкции ще бъдат изравнени със земята в рамките на месец. Разчетът обаче може да се промени, защото част от измазаните дувари се оказаха бетонни, а не от тухли както се предполагаше. За няколко часа преди обяд, възстаричък руски багер успя да бутне само половин къща.

50 метра по надолу по главната „улица“ на Ставри Димитрово, друг багер се бореше със солидна постройка. Там обаче разрушението бе контролирано от хора на собственика Павлин Паришев-Парко. Свиленградският бизнесмен бе прежалил масивната си оранжерия, но изискал да му се спасят колкото се може повече строителни материали. Съхраняваните вътре палми били надлежно изнесени преди това. Самият Паришев го нямаше. Хората му не знаеха дали „Министерство на веселбата“, както се нарича вилата му, също ще се събаря. Засега решението за нея се обжалва в съда.

И други Ставри Димитровци дойдоха да спасяват, ако не вилите си, то поне материалите. Някои пък си извозваха само лодките.

83 постройки подлежат на събаряне като незаконни.39 от заповедите са влезли в сила, останалите се жалят в съда, обясни шефът на Дирекция национален строителен контрол Милка Гечева. 15-те постройки чието рушене почна днес въобще не са обжалвани, понеже собствениците им така и не се явили. Според местни жители, първата къща която реално бе разрушена е на бивш митничар. От 10-на години обаче човекът бил в чужбина. Другите вили пък били на бивши предприятия от времето на социализма.

Такъв е случаят със стара тухлена постройка, която била ведомствена на свиленградският завод "Сакар ЕАД." Наскоро той бе купен от футболиста на Левски СФ Христо Йовов. Съмнително е дали звездата знае за този си имот, но факт е че днес работници изнасяха имуществото и подготвяха къщата за събаряне.

Преди тръгването на багерите, служители от община Любимец провериха вилите за годно движимо имущество. По закон то се конфискува от общината. Евентуалната полза се компенсира от задължението на общината да почисти мястото, транспортира и депонира строителните отпадъци.

Разходите по разрушаването на една постройка са около 2 хиляди лева, каза ДНСК шефката Милка Гечева. Плащат се от българският данъкоплатец.

Подробности с картина от опустошенията във "веселото" село вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Масивните постройки се опънаха сериозно на техниката
Хората на Парко бутаха оранжерията му и спасяваха гредите
И други вили се "саморазрушаваха"
Ведомствената на "Сакар", която сега е собственост на Христо Йовов
ДНСК шефката Милка Гечева обеща че ще се руши навсякъде из страната. Не и повярваха
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини