От х:

Днес в x:

Галактион плаши с божие възмездие който бутне параклиса във Веселото село

Параклисът ще бъде изравнен със земята, ако заповедтта затова не бъде обжалвана в срок

Старозагорският Митрополит Галактион заплаши с Божие възмездие всеки, който посмее да разруши параклиса “Св. Ап. Павел и св. Николай " в емблематичното митничарско село Ставри Димитрово.

Параклисчето се намира в разградения вече двор на някогашната мека на купоните “ Министерството на Веселбата”, собственост на сем. Паришеви. Тези дни сградата на ставридимитровското министерство беше срината до основи, след като чорбаджиите й, наред с другите собственици на незаконни имоти в чашката на яз. Ивайловград, наеха бригади и започнаха сами да премахват постройките. Оказа се, че християнската обител в имението на Паришеви също е построена, в разрез с нормативните актове.

От държавният строителен контрол обясниха, че има  констативен акт за премахването на параклиса, който е съставен на 17 август. Никой до момента обаче не го е обжалвал в законовия едноседмичен срок. Следващата стъпка според закона е –издаване на заповед за премахване. Срокът за обжалване по тази процедура е 14-дневен. Ако не бъде възразено - храмът ще бъде съборен.

Старозагорският митрополит Галактион, който е осветил обителта обаче обясни, че по каноните на църквата храмът е законен и който го разруши, върху него щяло да се стовари с цялата си сила божието възмездие. По другият казус, който възникна заради името на храма -“Св. Ап. Павел и св. Николай ", дядо Владика обясни, че няма пречка Николай и Павел, които не са двойка светци, да бъдат изписани заедно.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини