От х:

Днес в x:

Комшийска злоба остави без покрив болни сиромаси

Фейме и Нуршен стоят пред разрушавания им дом

Злоба по хасковски доведе до разрушаването на единствената къща на 5-членното семейство на Фейме Феим Айвалък в хасковския квартал Гара Движение. Днес багери на ДНСК приведоха в изпълнение заповед за премахване на незаконна постройка, която в случая се явява къщата на Фейме. След днешното вандалство фамилията, в която има две болни жени и старец, остават на улицата. Впрочем гледката разболя и здравите. Леля Дехие припаднала пред кофата на багера и се наложило линейка да криволичи по тесните сокаци на „квартала“ за да я откара в болница. Тези, които останаха, се свряха в един все още неразрушен ъгъл и плачеха един връз друг. Възмутените хора от квартала кълняха до 10-то коляно и държавата, и злобните съседи, довели до разрушаването. Отделно от това кой крив кой прав, било грехота да се събаря нещо съградено. Особено ако в него живеят хора. „Вие майки нямате ли“, крещеше жена на средна възраст, докато със суха уста заплюваше багера и хората с него. Охраняващите полицаи гледаха в земята, човекът на ДНСК в небето. Липсваше само причинителят на драмата.

Това била 77-годишна баба, представена ни като Незмие. Бабата живеела сама и била „мръднала“, цветисто описаха комшиите. Преди 5 години законната къща на Фейме и фамилия, в която живеели от 50 години, започнала да се руши. Домът и без това бил на свлачище, а солидния наклон, на който била построена, още повече задълбочавал процеса. Затова фамилията бутнала старата сграда и върху нея построила нова и по-здрава. Грешката им била, че не взели допълнително строително разрешително от общината. Мислели, че това за старата къща е достатъчно. Още повече, че новата била и по-малко като квадратура, тъкмо за да не пречи на съседите. Спорно е дали някой щял да обърне внимание на документалния пропуск, но комшийската баба незабавно се възползвала от ситуацията и подала жалба в общината. Оттам образували проверка, която излязла с решение. През 2010-та година цялата преписка била изпратена на ДНСК за насрочване на дата за разрушаване на незаконния обект, обясни шефът на местния строителен контрол Ана Джурова. Семейството обжалвало и съдът спрял изпълнението на заповедта. Сагата в коридорите на Темида се точела до тази година, когато през януари всичко било решено в полза на оплакващата се. Получило се възлагателно писмо с което строителният контрол трябвало да определи дата за премахване до 20 дни след излизането на решението на съда. РДНСК обаче отложил разрушаването, предвид зимните месеци. През март обаче нямало мърдане и датата била определена - 26-ти. „Пред вас могат да се жалват, колкото си искат, но имам законно завършена процедура, която изисква премахване на незаконна сграда“, подчерта Джурова. Допълни, че преписката идва от общината и не и е ясно каква е първопричината за стартиране на процедурата. ДНСК само изпълнявала закона.

За съседите на разрушаваното семейство причината е ясна отдавна и те нееднократно са се опитвали да й въздействат. Вчера дори я „понабили“, изтърва се един, и може би затова днес Назмие не бе в дома си.

„Няма къде да отидем. Нямаме и пари. Всичко което бяхме заделили, отиде за новия ни дом“, обясниха през сълзи Фейме и сестра и Нуршен. Доходите им отивали предимно за лекарства - едната жена била тежка диабетичка, другата имала претърпени няколко операции на шията и била със затруднено придвижване. Здравите им мъже стояха унило отстрани, безсилни да помогнат и те. Никой не изглеждаше в състояние да помисли какво ще правят после.

Очевидно това лято ще има доста събаряния, разбра се от краткия диалог с ДНСК. Дори за днес имало определени и други сгради за премахване из областта и навсякъде имало проблеми. Телефоните на строителната инспекция даваха непрекъснато заето, а началничката Джурова отказа лична среща с репортерите поради „огромната си заетост“.

Г. Христов

Багер на строителния контрол ядеше остатъците на двуетажната постройка
Докато фамилията плачеше в един още неразрушен ъгъл

Полицията се опитваше да ги изведе навън
Фамилията построила къщата наново, след като старата паднала
Съседката вляво обаче предизвикала събарянето им
Разрушаването изправи на нокти целия квартал. Половин дузина полицаи пазеха от сблъсъци
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини