От х:

Днес в x:

Дързост и красота в ритъма на ръченица

Председателката на ученическия парламент Ваня Иванова/вляво/ вдигна мерника на шампионите със сборен тим

Димитровградската езикова гимназия „Иван Богоров“ се превърна в крепост на българщината. Миналогодишното надиграване на ученици на български народни хора, тази година придоби градски, областен, че и международен характер. На Езиковата гостуваха два отбора от СОУ „Христо Ботев“ в Ивайловград, 1 от съгражданите от „Алеко Константинов“ и руският ансамбъл „Чебатуха“/ в превод патъчки*. Руските девойки обаче се включиха извън състезателната програма, защото не познавали нашите хора. Играха казачок.

7 отбора пък се надиграваха с български народни танци от всички фолклорни области на България. Към 4-те ученически отбора от гимназията се прибави и тим от преподаватели. Рамо до рамо, в ритъм танцуваха интегрални уравнения, физически закони, причастия и деепричастия, както и преподавателите по чуждоезиково обучение. В добър казармен стил, учителите бяха водени от домакинката на училището.

Тези които събраха погледа обаче бяха децата. Отборите се формираха измежду най-добрите от над 300 ученици. Всеки който не бе минал жестокия кастинг бе в залата и бурно подкрепяше любимците си. Миналогодишните победители, сега от 11 клас, бяха единствения тим без никакво мъжко присъствие. За да ги детронират бе сформиран сборен тим от 9, 10 и 11 класове водени от зрелостничката Ваня Иванова. Шармантната блондинка е известна в бригадирският град и като председателка на ученическия парламент.

7 съдии оценяваше изпълненията по два основни критерия-техника и артистичност. Които от своя страна се деляха на още половин дзина подкритерии. Най-важното бе правилният ритъм и блясъка в очите. Имаха го всички.

Състезанието се провежда за втора поредна година. Инициаторът, директора Красимир Кръстев, има амбицията да го превърне в събитие от общообластен мащаб.

*патъчки-обувчици/нар/, цървулки

Г.Христов

Преобладаваха тракийски, северняшки и македонски хора
Гости от Ивайловград придадоха междуградски характер на съперничеството
В състезанието участваха и преподаватели по 7 предмета
Физкултурният салон се оказа тесен
Българското изобилстваше

"Чебатуха", от Москва
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини