От х:

Днес в x:

Haskovo.net намали таксата в Синя зона на 50 ст.

В Синята зона в Хасково вече ще може да се паркира срещу половината от досегашното левче. Това ще става само в новосъздадената Синя зона 1 – за кратковременно паркиране. Там престоят ще се таксува на половин час, а таксата ще е 0.50 лв. Идеята за това дойде от читатели на Haskovo.net по време на общественото обсъждане на проекта за нова Синя зона.

Новата Наредба, с която се структурират Синя зона 1 и Синя зона 2, бе гласувана и приета днес от Общинския съвет. По замисъла на вносителите от ГЕРБ се обособяват два начина за паркиране в центъра на града – кратковременно, до 2 часа, и продължително – до 9 часа. В Синя зона 1 – за кратковременно паркиране, са предвидени само три улици с общо 47 места – на ул. „Арда“ - от бул.. „България“ до ул. „Добруджа“, ул. „Георги Кирков“ - между „Средна гора“ и ул. „Странджа планина“ и пред Първа поликлиника, на мястото на таксиметровата пиаца.

На местата за кратковременно паркиране се предвижда възможност това да става и за половин час, вместо досегашния минимум от 1 час. За 30-те минути ще се плаща по 50 стотинки. Замисълът на вносителите е на тези натоварени участъци шофьорите да спират за кратко, колкото да си свършат работата, след което да освободят улицата. Няма да се допуска престой, по-дълъг от 2 часа.

За сметка на това в Синя зона 2 максималният престой на практика е целият работен ден. Там таксата е лев на час.

Общинският съвет прие предложената от Златко Марчев корекция месечният талон за абонамент в Синя зона 2 за работещи в центъра да стане от 66 лв. на 36 лв. Годишният абонамент пък става 360 лева.

Многобройните промени и корекции, направени днес в зала „Хасково“ предизвикаха предложения да се отложи решението за следваща сесия. Те обаче бяха отхвърлени от мнозинството. „За пръв път от много години тук се приема нормативен акт, преминал през истинско обществено обсъждане. Затова корекциите са нормални, те отразяват желанията на гражданите“, каза от трибуната замшефката на ОбС Таня Стойнова.

Ирена Узунова от ГЕРБ пък пък благодари на медиите, и по-конкретно на Haskovo.net за публикуването на проекта за Синя зона и многобройните предложения във форумите. Именно идеите на читатели на Haskovo.net станаха причина за промени в устройството на Синята зона – 50-те стотинки за половин час престой, както и месечния абонамент за работещите в центъра. Те бяха предложение на Galia, която във форума под статията „Дайте мнение за синята зона, ОбС ще чете“ от 14 март аргументира становището си и то бе прието днес от ОбС.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини