От х:

Днес в x:

Вдигат цените за абонаментно паркиране с очакван ръст на приходите до 80 хил.лв. годишно

Между 60 и 80 000 лева годишно са очакваните допълнителни приходи от готвеното повишаване на цените за абонаментно паркиране в „синята зона“ на Хасково. Това става ясно от внесената за разглеждане на предстоящото заседание на общинския съвет докладна от кмета Станислав Дечев. Предложението му е на базата на докладните с разчети в тях, подадени към кметската администрация от управителя на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД.

За да се приемат предложенията, общинските съветници трябва да извършат промени в Наредбата за обществения ред при използване на пътни превозни средства и осигуряване безопасността на движението на територията на община Хасково.

Сред предложенията е повишаването на цената за абонаментно паркиране за собствениците на жилища в района на „Синята зона“. Ако се приеме предложението, те ще плащат вместо сегашните 72 лв за годишен талон, 120 лева за един автомобил. Остава условието, че няма да имат запазено паркомясто, което действа и сега. За втори автомобил на същия собственик талонът ще е 180 лв, а за трети и всеки следващ -240 лв. Цените са с включено ДДС.

Юридическите и физическите лица, които искат да паркират в „Синята зона“ в центъра на града с определено място, ще трябва да извадят за годишен талон 1200 лева. Сега плащат 960 лв. с ДДС. В настоящото предложение за промяна се унифицира сумата за зона „А“, включваща останалата част от града. Абонаментният годишен талон с конкретно паркомясто ще струва 600 лева. Сега в тази зона юридическите лица плащат 480 лв, а физическите-360 лв.

За всички, които ще паркират без пропуск, цените също скачат, с изключение на таксата за час. Тя остава 1 лева.

От 50 на 80 лв. е предложението за поскъпване на предплатеното ползване на паркомясто на месец в цялата „синя зона“, а за година то да е 540 лв, вместо сегашните 360 лв. В предложените промени има въведена и една новост. Тя засяга хората, които паркират по месторабота в „синята зона“. Става въпрос за плащане от 20 лв. на месец в определен участък.

Обявеното от шефа на „Тролейбусен транспорт“-инж. Албен Манджуков още преди два месеца, намерение „Синята зона“ да разшири обхвата си, намира конкретно изражение в настоящото предложение. В нея е приложен списък с улици и пространства в града, които част от тях бяха в предходен момент в платената зона за паркиране, но в последствия извадени от нея с решение Общинския съвет. Те са в зоната на площад “Лебеда“, покрай училище „Христо Смирненски“, в района на Стария хлебозавод, срещу Математическата гимназия, има и по улиците „П.Р. Славейков“, „Враня“, „Княз Богориди“, „К. Фотинов“, „Драгоман“, „Македония“, както и до площадка „Спартак“.
Целта на промените е да бъдат увеличени приходите, като част от сумата ще бъде вложена за осигуряването на нови възможности за паркиране, като тази чрез sms или електронен талон.

От справката за финансовите показатели на към 30 юни т.г., приложена към Докладната става ясно, че „Тролейбусен транспорт“, който стопанисва „синята зона“ , генерира загуба от абонаментите, като тя се компенсира от увеличените приходи от апаратите за платено паркиране и с sms, но това няма да е достатъчно за покриване на разходите по заплати и поддръжка до края на годината.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (22)

  • 1
    Ми
    Мис Свят
    11 -27
    14:10, 30 сеп 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    Iv
    Ivan
    51 0
    14:35, 30 сеп 2021
    От горенаписаното става ясно,че собствениците на жилища в "Синя зона" продължават да нямат запазено паркомясто,ама цената от 72 скача на 120 лева.Значи общината не ти осигурява място,ама продължава да иска пари,пък ти ако намериш,паркирай!
    Някаква логика някой да вижда?!
    Ей,хора,опомнете се!
    За всички живеещи в тези райони,местата трябва да са безплатни(само за 1 автомобил,разбира се).Таксувайте всеки следващ.
    То,като гледам,най добре направете целия град в зони,та да мирясате най-после.
    Хубава касичка си намерила общината,от улиците пари да вади.
    Безобразие.
    P.S."Тролейбусен транспорт" няма как да печели добре,защото най-апетитните места в града се държат от "М-комфорт"Развалете този безумен договор и всичко ще е наред.Само с вдигане на цени,не става.
    • То
      Точно
      34 0
      14:53, 30 сеп 2021
      Ама как да развалят договора? Нали оня се отчита където трябва?
      Наглеци. Хем плащаш, хем нямаш място. Скоро ще има революция.
    • Hj
      hjk
      4 -10
      16:35, 30 сеп 2021
      Е то вечер няма много паркирали коли , теб какво т... Виж коментара
    • Ти
      Ти
      11 -1
      19:30, 30 сеп 2021
      Твоята кола само вечер ли я паркираш? През деня в джоба ли я държиш?
  • 3
    Гр
    Гражданин с автомобил
    17 0
    14:48, 30 сеп 2021
    Защо паркоавтомата до Пощата не принтира касова бележка? Датата е 20 септември.
  • 4
    Ге
    ГЕРБ и ДПС
    23 -1
    15:02, 30 сеп 2021
    Пумата лоясала си прокара мечтите, така ли?
    • Па
      Паржу
      28 -1
      15:17, 30 сеп 2021
      Индженер Албен, Ак Бунар и Червена стена и те в синята зона, да разберат пумите, чи в град живеят. Канализация можи да няма, ама синя зона с паркомати и инкасатори кат има, сичкото е наред.
      И около глинените гърнета също сина зона.
    • По
      Порчо
      15 0
      17:56, 30 сеп 2021
      А в асансьора на Албен ще има ли и собствена тоалетна (с биде)?
  • 5
    а преди 2 години когато ул.Иван Вазов беше извън списъка на синя зона защо не върнахте парите на хората и живеещите там????дискриминация спрямо живеещите в центъра..........ще има .......?????
  • 6
    Ал
    Албен Помаков
    11 0
    17:56, 30 сеп 2021
    Синя тишина настана.Какво се оплаквате бе,иска да живее в центъра бе да плаща.Комунизма си отиде преди 30 години,сега е див капитализъм.Всеки прави каквото си иска,отделни и работата на гърнетата намаля и трябва да се компенсират загубите.Наздраве и успех на ЦСКА.
  • 7
    До
    До
    18 0
    18:11, 30 сеп 2021
    До тук стана ясно че кмета трябва публично да се обеси...
  • 8
    Мо
    Морен Суджуков
    10 0
    18:50, 30 сеп 2021
    Икономиката ще разцъфне със синята зона... поредният пладнешки обир с опита на евн...
    Какво правят за печалба от тролеите? Защо се движат само две коли на линия и ги заменят с автобуси?
    Какви мерки ще шма за авантаджиите край синята зона ?
  • 9
    За
    закриване
    10 0
    19:35, 30 сеп 2021
    Как може да се подходи към закриване на цялата система за синята зона ? Видимо е че броят автомобили по центъра на града не се влияе от нея. Спира се на всякъде както падне така или иначе. Колко града имат сини зони ? Хасково не е ли малко населено място за подобна система ?
    • Iv
      Ivan
      11 0
      20:38, 30 сеп 2021
      Забравете за закриване на "синя зона".Както писах по-рано,това е касичката на общината за събиране на пари от нейните улици.Няма значение,че принципа на тези зони,по цял свят е да намалят автомобилите в централните части.Направено е така,че да можете да платите и някой да ви вземе парите.Ако тази зона струва 10 лв.на час,сещате ли се кой ще паркира? Ясно е,НИКОЙ,или много по-малко хора.А това е основния принцип,който в държавата ни е тотално сбъркан.
  • 10
    Ба
    Бай Киро
    7 0
    20:32, 30 сеп 2021
    Трябва да се разшири Синята зона, от табела до табела и да не пропуснете и Болярово и индустриалните зони.
  • 11
    Кк
    Кк
    5 0
    22:01, 30 сеп 2021
    Защо не направите синя зона всички квартали и пред блокови пространства точно така ще има пари за пътищата и улиците които разбиват колите не натоварват само тези които живеят в централната част абе знаете ли какво я си..... Та
  • 12
    Нн
    Ннннн.
    8 0
    22:11, 30 сеп 2021
    Още един данък направете за целия град и това е.. Защо живеещите в центъра трабва само да плащат защото на общината не и стигали парите ами Дечев нали девиза е Работа, Работа, Работа
  • 13
    Нн
    Ннннн
    6 0
    22:30, 30 сеп 2021
    И Дечев да знаеш някой те подвежда с тази работа с синята зона явно искат и тук Герб да паднат
  • 14
    Аа
    АА
    4 0
    08:17, 1 окт 2021
    Нищо не инвестират в синята зона а генерират загуби . Това се казва нахалство .
    • Ал
      Албени
      2 0
      18:15, 1 окт 2021
      събират пари за асансьора и за вноските за ''новите'' тролеи, както и за заплати на бездарниците от контролата
Последни новини