От х:

Днес в x:

225 евро за 6 часа паркинг: Париж не иска SUV

От десет години насам Ан Идалго се опитва да направи Париж по-чист и по-зелен. В името на тази цел кметицата на френската столица вече наложи редица оспорвани промени. Така например тя обяви брега на Сена за пешеходна зона, блокира една от основните пътни артери в историческия център за автомобили и ограничи скоростта в целия град до 30 км в час. Освен това много паркоместа бяха премахнати и бяха изградени нови велоалеи. До 2026 до всяка една точка в Париж трябва да може да се стига и с велосипед.

В неделя, 4 февруари, Ан Идалго записа и още един свой успех в дългия списък със зелените промени: жителите на френската столица одобриха изключително високи такси за паркиране на т.нар. есювита (SUV – от Sport Utility Vehicle) или тежки градски автомобили с повишена проходимост. 1,3 милиона имащи право на глас бяха призовани да отговорят на въпроса: "Искате ли повече или по-малко есювита по улиците на Париж?". Около 54,5% от гласувалите се изказаха в полза на увеличаването на таксите за паркиране за този вид автомобили. Интересна подробност: в референдума участваха едва под 6% от имащите право на глас. Но това изглежда не смущава никак кметицата, чиято философия за автомобилната мобилност може да се обобщи така: "Колкото по-големи, толкова по-вредни за околната среда". Градската управа не приема възраженията, според които заради ниската активност резултатът не бил представителен.

Поне тройно по-високи такси

Резултатът от неделния референдум сега води не до забрана, а до по-високи такси за паркиране. Защото гражданите бяха помолени да гласуват "за или против въвеждането на специална тарифа за паркиране на тежки, обемисти и замърсяващи околната среда есювита".

Сега Идалго вече може да утрои таксите за паркиране на конвенционални автомобили (с двигатели с вътрешно горене) или с хибридно задвижване и тегло над 1,6 тона (над два тона за електромобилите) в централните квартали на Париж до 18 евро на час. За шест часа в центъра таксата ще достига дори 225 евро. В крайните квартали първият час е малко по-евтин - 12 евро.

Да се готвят и другите автомобили?

Срещу проекта се обяви френският автомобилен клуб "40 millions d'automobilistes". С онлайн петицията "Спрете борбата срещу SUVs" любителите на автомобилите се опитаха да спрат проекта, ефектът от който далеч може да надхвърли границите на френската столицата. Политиците в други големи френски градове като Лион, Бордо и Гренобъл вече обсъждат по-високи такси за паркиране на големи автомобили.

SUV автомобилите са особено популярни във Франция - през първата половина от 2023 година почти всяка втора новорегистрирана кола е била именно есюви. Според Френския автомобилен клуб целта на Идалго е пълното премахване на тези автомобили. 

Многото изключения улесниха гласуването

И все пак: това правила включва много изключения. Така например новите разпоредби няма да важат за жителите на Париж и търговците, които паркират в зоните със съответното разрешително. Нито пък са засегнати таксиметровите шофьори, занаятчиите или служителите на здравните служби.

В предизборната кампания, предшестваща допитването за "наказателните такси", подкрепена и от френските екологични организации, кметицата се позова не само на високите емисии на големите автомобили. Пътната безопасност и по-доброто разпределение на "общественото пространство" също бяха аргументи срещу тежките превозни средства.

От градската управа изтъкват и това: пътно-транспортните произшествия с есювита са "два пъти по-фатални за пешеходците, отколкото с нормален автомобил". В основата си обаче въпросът е идеологически оцветен: "Гласуването има за цел да изпрати послание към алчността на производителите на автомобили. Фактът, че те умишлено продават все по-големи, по-неикономични и по-скъпи превозни средства застрашава екологичния преход", казват от администрацията.

50 км/ч ограничение на вътрешноградските магистрали?

Откакто встъпи в длъжност, Идалго превърна политиката в областта на околната среда в своя централна политическа задача. И дотук тази концепция изглежда се отплаща на социалистката. Макар да се провали като кандидат за президент преди две години, когато събра по-малко от 2 процента от гласовете, на местните избори през пролетта на 2020 година нейната коалиция от социалисти и зелени спечели втория тур на местните избори.

След въвеждането на новите такси за паркиране, шофьорите ще трябва да се подготвят и за други строги мерки. От началото на 2025 в Париж вече няма да могат да се движат дизелови автомобили, произведени преди 2011 година. Първоначалната идея дори беше за забрана на всички дизелови автомобили от 1 януари 2024, но Идалго не успя да прокара това свое искане.

И още нещо: след Олимпийските игри през лятото ограничението на скоростта по натоварената градска магистрала Périphérique ще бъде намалено от сегашните 70 на 50 километра в час.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини