От х:

Днес в x:

Унизително: Военните продават паметниците си в Хасково

Паметникът на 10-ти шипченски полк

Министерството на отбраната е на път да продаде паметника на легендарният 10-ти шипченски полк, който се намира в старите казарми зад ДНА. До абсурдната ситуация се стигна след като целият терен от 53 дк ще бъде продаден на търг от военното министерство. Макар паметникът на 10-ти шипченски полк да е вкаран в националният регистър на военните паметници, към бъдещият купувач няма допълнително условие за запазването му. Тоест, инвеститорът безпроблемно може да го събори.

Паметникът е строен през 30-те години на миналия век с лични средства на оцелелите офицери от легендарният полк. 10-ти шипченски е участвал във всички войни на България, от балканската до втората световна война. Това е една от най-славните войскови единици в българската армия. Никога не е била разгромявана, нито е допускала да и бъде пленено бойно знаме.

Съюзът на хасковските запасни офицери е изпратил писмо до военният министър Аню Ангелов, който е родом от Хасково, с молба светинята да бъде запазена. Тъй като паметникът е масивен и не може да бъде преместен, вариантът е той да бъде изваден от бъдещата сделка. По какъв начин, не се знае.

Офицерите ще се обърнат към местни депутати от управляващата партия с искане да предотвратят унизителния прецедент България да започне да разпродава военните си паметници.

Повече подробности вижте в нашия видеорепортаж.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини