От х:

Днес в x:

Хубавата Ани учи добермани на обноски

Най-добрия хендлър на България, Анелия Шанкова се представи на изложбата с лабрадор

Най-добрите хендлъри на България извеждаха породисти кучета на национална изложба в Стамболово днес. Повече от 30 породи разделени в 10 групи се сравняваха на външна красота и по анатомични особености на породите си.

Сред множеството стопани и дресьори се открояваше 22 годишната Анелия Шанкова от Пловдив. Естественият импулс на екипа ни да се запознае с една хубава жена съвпадна с журналистическата необходимост. Ани е най добрия хендлър/водач на кучета/ в България, както обясни главния съдия на турнира и президент на българската киноложка федерация Иван Димитров.

Хубавото миньонче се занимава с кучета от 9 годишна възраст. През ръцете са и минали десетки породи начело със считаните за кръвожадни ротвайлери, добермани, мастифи, кавказки овчарки и други „подозрителни“ към хората породи. Единственото куче което я ухапало някога обаче е била нашенска каракачанка. От тогава българско овчарско куче /БОК/ е порода с която Ани не се занимава. С останалите няма проблем. „Все едно обучаваш деца. Кучетата са същите“ с усмивка обясни подхода си тя.

Може да направи сравнението защото е треньорка на 150 деца в клуб по аеробика АМД-Пловдив. Ани е бивша национална състезателка в този спорт. Първата и страст обаче са кучетата. В момента има време да се грижи „само“ за 14 лабрадора, 4 английски хрътки и 1 немска овчарка. Избрала е приятелят си според любовта му към животните.

Че кучетата не са съвсем като малките деца, се убедихме почти веднага. От горния край на изложбената площ, на поне 20 метра от най-близкото куче, се бе разположил Викинг. Главата на 16 месечният кавказец е на метър от земята когато е на 4 лапи. Когато е прав се извисява близо 2 метра. Ще расте до 3 годишна възраст. Очаквано тегло 130-140 кг плюс още 5-6 сантиметра ръст. Ще сдъвче баскервилското куче на една полу хапка. Прояви съмнителен интерес към фотоапарата ни. Побързахме да се изнесем.

Не много по-малък, но далеч по приятелски бе черен нюфаундленд. Прочутият воден спасител бе на каишка в ръцете на другия най-добър хендлър,присъстващ на изложението-Светла Величкова. Нейната Тина бе едва на 11 месеца и бе дружелюбна за цяла детска градина.

Изложението в Стамболо бе на ниво САС на българската киноложка федерация. Преведено, означава „кандидат за национален шампион“. Утре в Димитровград ще битката в ниво САСIB- кандидат за интернационален шампион. Журито и на двете изложби е изцяло чуждестранно-двама турски и двама немски експрети. Единственото българско участие е на главния съдия Иван Димитров.

Г.Христов

Според Ани, кучетата са като децата

1 годишният Хектор реши да "нацелува" всички минувачи
Красива "маленоа" царствено оглеждаше конкуренцията
Викинг също гледаше, но отдалеч
Снимките не му понесоха. Стопанинът Димитър Николов от с. Тополово, едва го удържа
Немските овчарки бяха най-многобройни
Екзотичен йоркширски териер донесе признание на бившата водеща в телевизия "Рекординг" Деница Атанасова
Що е то?
Опознаване
Преследване
Грижа за прическата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини