От х:

Днес в x:

Съд за хасковлия, затрил майка си с кол

Иван Илиев в съда

52-годишният Иван Илиев застана днес пред петчленен състав на окръжния съд в Хасково по обвинение в убийство на майка си Дорка Тенчева. Възрастната жена бе намерена от полицаи в жилището й на ул. „Георги Кирков“ на 21 декември 2009 година, а трупът й бил в напреднал стадий на разложение. Сред заподозрените тогава бе синът й Иван, но той бе изчезнал от града и бе обявен за общодържавно издирване.

Месеци по-късно – през април 2010 мъжът бе открит в София и арестуван. Според обясненията му бил отишъл в столицата да уреди документите си в ТЕЛК и не се криел.

Убийството е било извършено по изключително зверски начин, стана ясно от прочетения в залата обвинителен акт. В него се цитираха доста подробно заключенията на съдебния лекар. Жената е бил с разбит череп, прекършен гръклян, счупена гръдна кост, с множество наранявания по тялото и ръцете. Медицинската експертиза е категорична, че Дорка Тенчева е била пребита и е починала в леглото си, където е намерена. Според д-р Христо Еленски всяка една от по-значителните рани – по черепа, гърдите и гърлото, би могла да причини смъртта, дори ако ги нямаше останалите. По мнението на съдебния лекар жената е била удряна с тъп твърд предмет. Показанията на полицаи пък уточниха, че по думите на жертвата приживе, когато тя се оплаквала от тормоза на сина си, той я биел с кол.

Съдебно-психиатричната експертиза пък гласи, че Иван Илиев не страда от психично заболяване, нито дори от алкохолна или наркотична зависимост.

Подсъдимият е изключително агресивен, дори без употреба на алкохол, каза обвинителна си реч прокурорът. За това ще свидетелстват и негови роднини – сестра му, леля му, вуйчо му, както и съседи. Всички те ще бъдат разпитани пред експертите в следващото съдебно заседание на 10 март. Но днес пред репортери сестра му Виолета и леля му Димитринка го описаха като изключително агресивен, жесток и коварен човек, който не е привързан към никого.

Убитата Дорка Тенчева пък е страдала от шизофрения и се водела на отчет в Болярово. Това е и защитната версия на Иван – че с майка си често се биели, заради нейното заболяване, но той не я е убивал. Пред съда днес той се държеше неадекватно и сякаш искаше да покаже, че е с психически отклонения. „Преструва се. Той е коварен. И мен ме е душил“, каза за Haskovo.net леля му Димитринка. „Страх ни е от него. Ще ни убие“, заяви пък сестра му Виолета. Тя бе конституирана като граждански ищец и частен обвинител. Нейният иск срещу брат й е за 30 000 лева.

Тодор Кръшков

 

Блокът на ул. "Георги Кирков", в който бе извършено зверското убийство
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини