От х:

Днес в x:

Социалните обезсмислят ТЕЛК, връщат пари на деца

Децата инвалиди ще получават помощи от началото на своето заболяване, а не от излизането на ТЕЛК

Хасковските социални са готови да преразгледат статута на над 500 деца с различна степен на инвалидизация за получаване на помощи от държавата. Сега вече те ще се изплащат не от датата на влязлото в сила ТЕЛК решение, а от времето когато е констатирана същинската инвалидизация на детето. Например, ако детето се е родило с увреждания, но е получило телково решение по-късно, със задна дата ще му се изплатят законните месечни помощи от раждането насам.

Тази промяна влезе в сила от 21-ви януари тази година с поправките в правилника за прилагане на закона за семейните помощи. Тя касае 489 семейства от Хасково и 19 от Минерални бани, в които има деца с инвалидизация над 50 %. Решението е акт на някаква социална справедливост - признават се уврежданията от деня на фактическото им придобиване, а не от издаването на административен акт, като ТЕЛК. Мотаенето за получаването му е вече пословично.

Единственото условие е семействата с деца с увреждания да подадат молба за помощи, до три месеца след излизането на телково решение.

Помощите не могат да се изпращат за повече от три години назад от излизането на ТЕЛК.

Дори и така, се получава крупна сума. Месечната помощ за дете с увреждане е 70% от минималната работна заплата-168 лв. Вече има подадени молби, които касаят възстановяване на суми от порядъка на над 3 хиляди лева.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини